Especials 05/11/2011

Otegi emplaça PP i PSOE a reconèixer el dret a l'autodeterminació

El líder abertzale ha enviat una carta des de la presó

Efe
2 min

L'exdirigent de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, en una carta llegida aquest dissabte en un míting de la coalició nacionalista Amaiur, ha afirmat que la "pau i normalització" encara no han arribat a Euskal Herria i ha emplaçat a PP i PSOE a reconèixer el dret d'autodeterminació.

Otegi, que es troba empresonat a la presó de Logronyo per l'anomenat "cas Bateragune", declara en la missiva, llegida pel també exdirigent de Batasuna Pernando Barrena, que "les armes d'ETA han callat per sempre", però l'Estat espanyol i el francès "segueixen negant el dret d'Euskal Herria a existir com a nació".

A la carta, llegida davant les aproximadament 2.500 persones que han assistit al míting d'Amaiur –la coalició integrada per l'esquerra abertzale, EA, Aralar i Alternatiba– Otegi ha demanat l'acostament i posterior excarceració dels presos d'ETA i ha instat PP i PSOE a reconèixer a Euskal Herria com a país.

"És curiós", manifesta Otegi a la carta, "veure com, després de tants anys de sentir que ETA i només ETA era el problema", l'anunci de cessament definitiu de la violència "no hagi caigut bé al PSOE i el PP ".

Per Otegi, també resulta curiós veure com "els que fan el discurs de vencedors i vençuts" no poden "dissimular cares llargues, tristos, de grans derrotats", ja que "estan assumint la seva derrota política" i per això "s'estan dedicant a donar llargues i posar traves ".

"Ja no hi ha excuses que valguin", assevera Otegi, que insta a no "parapetar-se en l'acció armada d'ETA" per continuar amb la "imposició gratuïta" i la negació del dret d'autodeterminació.

L'exdirigent de Batasuna subratlla en l'escrit que els passos fets per l'esquerra abertzale han de servir per "obrir i potenciar nous espais de confrontació" amb els estats espanyol i francès, cosa que segons la seva opinió només serà possible si són capaços "d'aglutinar més i més força sobiranista en acció "i d'obtenir" un suport electoral massiu ".

A més de candidats d'Amaiur del País Basc i Navarra, al míting han assistit membres de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria, així com el secretari general d'EA, Peio Urizar, el coordinador general d'Aralar, Patxi Zabaleta, i el dirigent d'Alternatiba, Oskar Matute.

stats