El projecte d'assessor financer virtual de la israeliana Change, guanyador del BBVA Open Talent 2017

L'Open Talent és la principal competició 'fintech' del món

Judit Monclús
2 min
El president de BBVA, Francisco González, els fundadors de Change i el responsable global de Customer Solutions de BBVA, Derek White / BBVA

Un projecte d’assessoria financera virtual s’ha alçat guanyador del BBVA Open Talent 2017. L’empresa israeliana Change, una 'start-up' especialitzada en intel·ligència artificial, ha destacat per la proposta presentada al certamen: una solució que utilitza aquesta intel·ligència artificial i funcionalitats de serveis de 'roboadvisor' amb l’objectiu d’oferir un assessor financer personal. Amb aquest projecte, Change vol contribuir a millorar la vida financera de les persones, perquè serveix per optimitzar la gestió dels seus comptes bancaris i permet, per exemple, separar la quantitat adequada de diners per cobrir les despeses que comporta el pagament de les factures o automatitzar els fons que es destinen a l’estalvi.

“Creiem que la competició Open Talent en el seu conjunt és un procés increïble. Hem estat en contacte amb altres bancs globals, però el compromís amb BBVA ha estat d’una connexió tan profunda que realment marca la diferència”, van apuntar Yaniv Levi i Assaf Priel, fundadors de l’empresa Change, en el moment de rebre el guardó. La firma israeliana es va imposar a altres grans competidors entre els milers de projectes provinents de més d’una desena de països que es van presentar a la principal competició 'fintech' del món. De fet, la 'start-up' també s’havia alçat amb el premi BBVA Open Talent en la categoria d’Intel·ligència Artificial en un esdeveniment celebrat en el marc del Money 20/20 a Copenhaguen. En aquesta categoria, BBVA busca serveis que ofereixin una millor experiència als seus clients, que s’anticipin a les seves necessitats i que presentin diferents alternatives personalitzades basades en dades objectives i en la seva situació personal.

El repte tecnològic de la banca

“La disrupció digital perjudicarà els bancs que actualment no s’estiguin transformant. Aquestes tecnologies canvien l’exigència”, va assegurar Francisco González, president de BBVA, en un acte previ a l’entrega dels guardons del BBVA Open Talent 2017. En una xerrada moderada per Jason Bates, cofundador de la consultora 11:FS, González va afirmar que el sector s’enfronta actualment a tres reptes principals: els tipus d’interès a curt termini situats en territori negatiu, els creixents requisits reguladors establerts després de la crisi financera i la revolució tecnològica. Durant la seva intervenció, va explicar que si bé els dos primers amenacen la rendibilitat del sector, l’últim constitueix una gran oportunitat que arriba de la mà de l’enorme poder disruptiu que tenen les tecnologies exponencials.

Preguntat per quin serà el futur dels serveis financers a nivell mundial, el president de BBVA va vaticinar que en els pròxims anys el sector s’haurà d’enfrontar a nombrosos canvis, com ara la reducció del nombre d’entitats, que passaran dels més de 20.000 bancs que hi ha en l’actualitat fins només uns centenars o unes desenes. “Això es traduirà en una nova lliga de competidors, amb només unes quantes entitats, 'start-ups' i gegants d’internet. Els bancs no seran bancs, en el futur, seran proveïdors de serveis, es convertiran en plataformes per a serveis financers i no financers, segons la nostra visió”, va concloure González. D’acord amb aquestes previsions, el president de BBVA va assenyalar que les entitats hauran de comptar amb una plataforma global i que la quantitat de productes que s’hauran de desenvolupar per poder oferir als clients “serà enorme”.

stats