Especials 26/07/2012

El cafè pot ser un aliat per a la salut

Un estudi basat en més de 400.000 persones i que ha durat 14 anys assegura que beure cafè diàriament allarga la vida

Jane E. Brody
2 min
El cafè pot  ser un aliat  per a la salut

The New York TimesAvís: no tinc accions de Starbucks ni, que jo sàpiga, de cap altra empresa que vengui cafè ni els seus complements. Fa quatre anys vaig escriure un article sobre una de les begudes més populars del món i l'estudi més recent i més exhaustiu elaborat fins ara corrobora els comentaris que feia aleshores sobre els efectes del cafè en la salut: qui beu cafè cada dia viu més anys.

Tot i que encara no se'n pot demostrar cap relació de causa-efecte, una nova investigació –basada en més de 400.000 persones que van participar en un estudi durant 14 anys– coincideix amb els resultats d'altres estudis recents. Les persones que van participar en el projecte i eren consumidores de cafè van viure una mica més que les que no en prenien. A més, com més en prenien, més s'incrementava la longevitat.

És important puntualitzar, malgrat tot, que si les dades només es relacionen amb l'edat, el risc de mort dels consumidors de cafè és més elevat, però si es tenen en compte altres característiques (tabaquisme, consum d'alcohol i de carn, l'activitat física, índex de massa corporal...), els consumidors de cafè viuen més temps. Això vol dir que els que en prenen i estan relativament bé de salut tenen menys probabilitats de morir a causa d'una malaltia cardíaca o respiratòria, vessament cerebral o diabetis.

Tot i que tradicionalment la cafeïna és la gran protagonista quan es parla de cafè, l'estudi conclou que no és l'únic component que s'ha de tenir en compte en relació amb la salut. Els antioxidants i els polifenols també hi incideixen. De fet, fins i tot la manera de preparar el cafè –amb filtre o no, infusionat, bullit...– també pot tenir conseqüències en la salut.

Ho podeu llegir a l'ARA Premium.

stats