MÓN
Especials 25/03/2011

La catàstrofe del Japó ja ha provocat més de 10.000 morts

17.500 persones continuen desaparegudes i 250.000 encara dormen fora de casa. Els dos operaris ingressats ahir van estar exposats a una radiació 10.000 vegades superiors a l'habitual

Redacció
2 min
Els equips de rescat ja han trobat més de 10.000 víctimes mortals / EFE

BarcelonaAvui es compleixen dues setmanes del terratrèmol i el tsunami que van castigar la costa nord-est del Japó i el balanç de víctimes continua augmentant cada dia que passa. Els equips d'emergència de la policia nipona han trobat ja més de 10.000 persones mortes, i hi ha gairebé 17.500 desapareguts. Un quart de milió de persones continuen dormint en algun dels 2.000 refugis que s'han habilitat al país, bé perquè el terratrèmol o el tsunami els van destruir la casa, bé perquè el govern els va obligar a abandonar casa seva en el procés d'evacuació de la zona propera a Fukushima. Entre tant, l'elevada radioactivitat dificulta els esforços dels operaris en l'àrea de la central nuclear de Fukushima, on s'ha detectat aigua amb una radiació 10.000 vegades superior a la normal. Aquesta elevadíssima radioactivitat és la que ha provocat les cremades que han patit els dos treballadors ingressats ahir a l'hospital, que formaven part de l'equip que intentava refredar els reactors de la central. 


L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha reconegut que el contenidor del reactor número 3 podria haver patit danys. Un portaveu de l'organisme ha apuntat que l'aigua amb radiació podria provenir del nucli del reactor, de manera que "no es pot descartar" que hi hagi danys en el bloc de contenció, tot i que ha insistit que "és prematur oferir conclusions". Més de 700 enginyers han estat treballant per torns per estabilitzar els sis reactors de la planta. Els dos que han hagut de ser ingressats haurien ficat els peus dins de l'aigua radioactiva. A començaments de la setmana, els tècnics van aconseguir portar electricitat a les sales de control dels reactors, mentre continuen les tasques d'injecció d'aigua i els esforços per restaurar el sistema de refrigeració de la planta.

Després dels primers indicis de fuita radioactiva, el govern va evacuar un radi de 20 quilòmetres al voltant de la planta i va recomanar que, en un radi d'entre 20 i 30 quilòmetres, els ciutadans no sortissin de casa. Avui, però, el ministre portaveu, Yukio Edano, ha animat aquestes persones a deixar voluntàriament la zona. Edano ha insistit que, de moment, l'executiu no té previst ampliar la zona d'evacuació, però ha dit que és "preferible" que la gent deixi el lloc voluntàriament davant les dificultats per fer-los arribar subministraments. L'inusual fred que es registra a la zona nord-est japonesa, amb temperatures per sota de zero graus centígrads aquesta matinada tot i estar ja a la primavera, complica la situació dels damnificats.

Des del greu sisme s'han registrat 700 rèpliques i pràcticament cada dia hi ha un terratrèmol de més de 6 graus en l'escala Richter, que en general té el seu epicentre davant de la costa de les tres províncies més afectades, Miyagi, Iwate i Fukushima. Els moviments de terres han destruït almenys 18.000 cases i han danyat més de 130.000 edificis, sobretot a les zones costaneres del nord-est del Japó. L'executiu ha xifrat els danys en habitatges i carreteres en un valor d'entre 140.000 i 220.000 milions d'euros. A poc a poc, però, s'ha anat recuperant part de la infraestructura bàsica en les àrees assolades. Per exemple, l'autopista Tohoku, que connecta Tòquio amb les àrees més devastades, va reobrir ahir al trànsit per primera vegada i estan funcionant ports i aeroports de les zones afectades per facilitar la feina dels equips de rescat.

stats