MÓN
Especials 16/03/2011

L'OMS considera "extremadament preocupant" la situació del Japó

La directora de Salut Pública i Medi Ambient de la institució avala les mesures del govern nipó, com l'evacuació a la zona propera a Fukushima

Redacció
2 min

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut considera que la situació al Japó és "extremadament preocupant" i que, a més, "pot canviar cada minut". Això és el que ha explicat la directora de Salut Pública i Medi Ambient de la institució, Maria Neira, que ha avançat que la situació al país nipó evoluciona de forma molt ràpida, així com l'avaluació de riscos pel terratrèmol i les fuites de centrals nuclears que ha provocat. De moment, l'OMS comparteix les mesures dutes a terme per les autoritats nipones com l'evacuació a un radi de 20 quilòmetres de la central nuclear o que les persones estiguin a casa amb portes i finestres tancades. Segons l'experta, els millors experts del món en temes de radiació i salut ambiental són al Japó. De fet, Neira ha recordat que, irònicament, l'última reunió que va celebrar un grup de 40 experts fa un mes va ser a Tòquio, i s'hi van tractar temes de resposta mèdica a aquest tipus d'emergències.

L'OMS està en contacte permanent amb les autoritats nipones per ajudar-les a evitar un desastre nuclear. Neira ha assegurat que l'OMS està profundament "preocupada" i que està alertant sobre els perills que pot presentar la situació per a la salut pública, encara que ha assenyalat que cal intentar evitar la generació de pànic. La directora ha concretat que, a més del tipus de material radioactiu, les dosis i altres factors com l'edat i el temps d'exposició determinaran les conseqüències sobre la salut de les persones. Així, una exposició aguda, molt a prop de la central, seria el cas més greu.

Pel que fa a la distribució de pastilles de potassi iodat, que bloquegen la glàndula tiroide perquè no absorbeixi el iode radioactiu, Neira ha indicat que només es pot fer ús d'aquest material sota l'estricta recomanació de les autoritats del país. L'OMS també està donant recomanacions sobre quin tipus d'aliments es pot consumir i quin no, encara que, segons ha dit Neira, després de les inundacions produïdes a la zona no ha quedat cap tipus de producció d'aliments vegetals. Neira ha aclarit que l'OMS treballa amb independència total i absoluta i que no li "tremolarà la mà en cap mesura que calgui prendre".

stats