Especials 22/04/2011

El govern japonès aprova un pressupost milionari per iniciar la reconstrucció

Les partides més àmplies es destinaran a reconstruir cases, treure runa i indemnitzar les víctimes

Efe
2 min

TòquioEl govern del Japó ha aprovat avui un pressupost d'emergència de 4 bilions de iens (uns 33.000 milions d'euros) per finançar un costós pla de reconstrucció que li permeti deixar enrere la seva pitjor crisi després de la Segona Guerra Mundial.

Amb més de 27.000 morts i desapareguts, 68.000 habitatges destruïts, 130.000 evacuats i una situació incerta a la planta nuclear de Fukushima, el sisme de l'11 de març ha obligat al Japó a reduir fons de programes socials o d'ajuda al desenvolupament per poder pagar la sortida del desastre.

Aquest pressupost extra es veurà ampliat d'un altre més i fins i tot d'un tercer, però abans haurà de passar pel Parlament. La major partida servirà per aixecar de nou pobles sencers i reparar carreteres, ponts, ports i vies ferroviàries arrasades pel terratrèmol i el tsunami. També es construiran cases temporals i es finançarà la retirada de tones de runa.

La resta de les partides serviran entre altres coses per indemnitzar les víctimes, promoure l'activitat empresarial i fomentar l'ús de generadors d'energia, davant els problemes en diverses plantes tèrmiques i nuclears causats pel tsunami.

La catàstrofe va sacsejar l'economia del Japó en un moment delicat: sobre el país pesava una recuperació estancada davant la reducció de les exportacions, una persistent deflació i unes finances ofegades per una exorbitant deute públic.

Segons l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el desastre farà que el creixement econòmic del Japó sigui aquest any d'un 0,8 per cent, la meitat del que s'esperava.

Tot i això, el primer ministre va deixar entreveure que, per finançar la segona etapa de la reconstrucció, l'emissió de nou deute es perfili com una cosa inevitable, va indicar l'agència local Kyodo.

Als danys per la catàstrofe natural s'hi sumen els causats per la crisi nuclear a la central de Fukushima Daiichi, on des del 11 de març es treballa sense descans per controlar-ne els reactors.

En aquest sentit, Naoto Kan ha definit avui com "totalment assolible" el pla de l'empresa operadora, Tepco, per estabilitzar la central, que estableix un termini de nou mesos perquè els malmesos reactors arribin per fi l'estat de "parada freda".

stats