Microsites CAT Serveis 19/09/2017

El full de ruta per al futur de l’habitatge a Catalunya

El Govern enllesteix el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, l’eina que dibuixa les noves necessitats d’habitatge els pròxims 15 anys i les polítiques per donar-hi resposta

3 min
El full de ruta per al futur de l’habitatge a Catalunya

El Govern de la Generalitat ha elaborat l’avantprojecte del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge (PTSH) amb la finalitat que sigui el full de ruta que ha d’inspirar les polítiques socials que es posin en marxa els pròxims 15 anys a Catalunya en aquest àmbit, l’objectiu del qual ha de ser garantir el dret a l’habitatge a les noves generacions de joves i a les noves llars que es creïn durant aquests pròxims anys. És un document estratègic que apunta grans objectius i les mesures més adients per territoris i necessitats que s’hi detectin en cada moment.

Informe del Centre d’Estudis Demogràfics

Les línies d’actuació previstes en el Pla s’han elaborat sobre la base d’un informe del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) segons el qual es desprèn que fins a l’any 2030 es formaran 880.000 noves llars a Catalunya. Així, el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge preveu que les administracions puguin impulsar polítiques públiques d’habitatge social per beneficiar unes 315.000 d’aquestes noves llars, ja sigui a través del parc públic en lloguer social, fomentant altres sistemes de tinença d’habitatge o incrementant les ajudes socials relacionades amb l’habitatge, per arribar al doble de famílies a les quals s’arriba actualment.

En aquest sentit, en primer lloc, el pla elaborat per la Generalitat preveu que les administracions impulsin l’ampliació del parc de lloguer social, ja sigui construint nous habitatges públics, adquirint-ne o mobilitzant el parc existent cap al lloguer social (amb la previsió d’arribar amb aquest sistema a incrementar el parc públic en més de 130.000 habitatges). En segon lloc, l’administració haurà de promoure la construcció d’habitatges amb protecció oficial de compravenda i de tinences intermèdies (per cobrir així més de 140.000 habitatges). Finalment, el Govern preveu també crear noves ajudes al pagament del lloguer de l’habitatge i ampliar en 40.000 les famílies beneficiàries en aquest àmbit.

15% d’habitatge públic dedicat a polítiques socials

Entre els principals objectius del PTSH hi ha aconseguir que, en els pròxims 15 anys, el 15% del parc d’habitatges principals es dediqui a polítiques socials en els 152 municipis inclosos en les àrees de forta demanda acreditada, que és on viu prop del 80% de la població de Catalunya i que és on es crearan la majoria de les noves llars segons l’informe del CED. Aquest objectiu del 15% s’assolirà per la via del lloguer social del parc públic o la compravenda.

Més enllà del 15% d’habitatge destinat a polítiques socials als municipis on hi ha una demanda més forta d’habitatge social, amb l’aplicació de les mesures plantejades pel Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge arreu del territori, el país tindria un 5% dels seus habitatges principals destinats a lloguer social. Aquesta xifra aproparia Catalunya a la franja alta dels països del sud d’Europa.

Per facilitar que les administracions puguin arribar a percentatges de parc públic social, s’han definit diversos territoris i zones d’actuació. Entre d’altres hi ha la definició de l’àrea de tanteig i retracte i de l’impost sobre habitatges buits. Aquesta àrea agrupa 233 municipis i hi viu el 89% de la població del país, on les administracions tenen dret preferent a adquirir habitatges que es venguin les entitats financeres al municipi per ampliar el parc públic de lloguer social. També és una àrea on les societats i entitats financeres han de pagar l’impost pels pisos que tinguin buits. Hi viu el 89% de la població de Catalunya. Dins d’aquesta àrea també hi ha inclosos els 152 municipis on hi ha una alta demanda acreditada d’habitatge social.

El PTSH preveu mesures per a 46 municipis denominats preferents, amb més de 5.000 habitants i capitals de comarca, on viu el 5,2% de la població de Catalunya i on també caldrà en aquests anys desplegar mesures per facilitar l’accés i el pagament de l’habitatge. Així mateix, s’impulsaran mesures en 33 municipis on es promourà la rehabilitació estructural d’edificis en barris amb dèficits més alts. Finalment, el Pla preveu que es despleguin mesures específiques per als municipis rurals.

A part del gran objectiu d’aconseguir ampliar el parc social de les administracions catalanes per assolir estàndards europeus, el pla territorial dibuixa plans específics per a zones rurals, per a gent gran, per fer front al sensellarisme i per fomentar l’habitatge de lloguer.

stats