Microsites CAT Serveis 27/06/2017

El Catalunya Emprèn va impulsar l’any 2016 més de 6.500 projectes emprenedors

Aquest programa transversal de la Generalitat va mobilitzar uns 55 milions d’euros entre subvencions, ajuts directes a emprenedors, línies de finançament i inversió en iniciatives de foment de l’emprenedoria

4 min
El conseller Baiget durant l’última edició de l’iFest.

La Generalitat va ajudar el 2016 a la creació o consolidació de més de 6.500 projectes emprenedors a través del Catalunya Emprèn, prop d’un 30% més que l’any anterior. Aquest programa transversal va mobilitzar el 2016, en conjunt, uns 55 milions d’euros, en línia amb els fons mobilitzats l’any anterior. Aquesta xifra inclou tant ajuts directes a emprenedors i línies de finançament com subvencions a iniciatives específiques de suport a la creació i consolidació d’empreses o inversions enfocades a fomentar l’esperit emprenedor.

Emprenedoria arrelada a tot el territori, innovadora i fomentada des de l’inici

Un dels objectius que es va marcar el programa Catalunya Emprèn l’any passat va ser el d’enfortir l’emprenedoria en el conjunt del territori i incrementar el valor afegit dels projectes que s’impulsin. En aquesta línia s’emmarcava el programa Primer de Preacceleració, una nova iniciativa que comptava amb una dotació de 760.000 euros i que ha permès seleccionar 10 projectes innovadors arreu del país en àmbits com la mobilitat autònoma, el turisme o la tecnologia aplicada a l’ endurance, una disciplina de l’equitació. Tots els programes seleccionats per a aquesta nova iniciativa del Catalunya Emprèn inclouen una formació específica per als participants i una tutorització individualitzada que orienta els participants per crear solucions innovadores i viables empresarialment.

En paral·lel, el programa Catalunya Emprèn també ha posat l’accent en el foment de l’emprenedoria durant les etapes més primerenques de l’educació. Així, es pot destacar el programa d’innovació i transferència de coneixements InnovaFP, en el marc del qual 53 centres docents van donar suport a 92 empreses i van desenvolupar 210 projectes d’innovació durant el curs 2015-16. Des del Departament d’Ensenyament, a més, també s’ha impulsat un altre programa, de foment de l’emprenedoria en ensenyaments professionals, en què han participat 51 centres.

L’actuació en l’àmbit de l’educació s’ha completat amb una novetat, l’iFest, que es va celebrar el 20 de desembre amb l’assistència de prop de 3.000 nois i noies de tot el país que eren estudiants d’últims anys de batxillerat, de FP, de graus universitaris, de màsters i de doctorats. Els assistents van poder conèixer de primera mà projectes emprenedors d’èxit impulsats recentment i també van participar en un workshop d’innovació disruptiva liderat pel multiemprenedor Xavier Verdaguer. L’iFest es tornarà a celebrar la tardor d’enguany. Aquesta nova edició preveu reunir uns 8.000 joves al Palau Sant Jordi de Barcelona.

PROGRAMA TRANSVERSAL AMB UNA QUARANTENA D'ACCIONS

El programa Catalunya Emprèn va néixer el 2012 per fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa a Catalunya. És un programa paraigua que inclou una quarantena d’accions que es despleguen des dels diferents departaments del Govern: Empresa i Coneixement però també Ensenyament, Cultura, Treball i Agricultura. Les mesures inclouen convocatòries de subvenció directa, línies de suport al finançament, iniciatives de mentoring i tutorització o programes d’acceleradores d’empreses.

Una de les iniciatives més destacables és la Xarxa Emprèn, integrada per un conjunt d’entitats municipals i comarcals vinculades al món de la creació d’empreses disseminades arreu del país. L’any 2016 en van formar part 109 entitats que, amb 333 tècnics de suport, van ajudar a crear 2.814 empreses i van donar suport, amb diferents accions, a més de 35.000 persones.

En el món de les start-ups, el programa Start-up Catalonia, on la Generalitat actua fonamentalment a través d’ACCIO i que compta amb 6 acceleradores, va oferir l’any 2015 el seu suport a través de dues línies. Del Pla Embarca (acceleració de primeres vendes) se’n van beneficiar 73 empreses. La línia Pla Esprint (internacionalització) va ajudar 17 companyies a sortir a l’exterior.

Un altre front prioritari és el treball autònom. En aquest àmbit, la Generalitat ha actuat a través del programa Consolida’t i de la Línia Emprèn. El primer, que inclou accions formatives en gestió empresarial així com assessorament personalitzat, va donar suport l’any passat a més de 666 treballadors autònoms. Pel que fa a la Línia Emprèn, dedicada a emprenedors, autònoms, microempreses o comerços, va concedir 266 préstecs per més de 14,7 milions d’euros.

Altres iniciatives destacables

  • El programa Indústria del Coneixement, que ha de mobilitzar 30 milions d’euros en 5 anys, per impactar en uns 300 projectes empresarials basats en la recerca, des del prototipatge fins a la introducció al mercat.
  • Els ajuts a l’autoocupació de joves participants en el programa de Garantia Juvenil, amb 372 persones beneficiàries.
  • El pla Start DMC, adreçat al turisme per estimular la creació de Destination Management Companies, amb 12 projectes finalistes.
  • Els ajuts per a la primera instal·lació de joves agricultors, que, amb 14 milions d’euros de pressupost, ha comptat amb vora 500 sol·licituds.
  • La línia de préstecs participatius de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), que l’any 2016 va concretar 9 operacions per un import de 640.000 euros.
  • El Fòrum d’Inversió Industrial de la Moda, que durant l’última 080 Barcelona Fashion va rebre 27 projectes (un 74% d’ells catalans) que en conjunt van recaptar 220.000 euros de mitjana.
  • Les línies de préstecs participatius de l’Institut Català de Finances (ICF), a través d’instruments financers per a empreses innovadores, per a la conversió en start-ups, que van possibilitar 16 operacions per un import de 2,5 milions d’euros.
  • El XXI Fòrum d’Inversió d’ACCIO, en què es van presentar 108 empreses davant d’inversors privats, 50 més es van recollir en un Catàleg de Projectes i finalment es van seleccionar 21 companyies.
  • El conveni desenvolupat en col·laboració amb el Consell de Cambres, que ha permès crear o consolidar mitjançant mediació o suport financer 378 companyies.
stats