Microsites CAT Serveis 10/07/2017

Catalunya participa aquesta setmana a Nova York en el debat internacional per l’assoliment de l’Agenda 2030

El Govern es compromet amb les Nacions Unides amb una proposta nacional per implementar els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030

3 min
El Conseller Romeva durant la reunió de la comissió interdepartamental encarregada de l’elaboració del Pla Nacional de l’Agenda 2030.

Catalunya s’ha compromès amb els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i per això el Govern ja ha començat a treballar en l’elaboració d’un Pla Nacional per a la seva implementació. Davant la necessitat internacional de crear les bases per afrontar els reptes globals, les Nacions Unides van aprovar el que és conegut com l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Es tracta d’un document que compromet els actors internacionals a assumir els objectius proposats per les Nacions Unides i a implementar-los en el seu territori.

“Catalunya, de forma voluntària, ha assumit el repte de l’Agenda 2030 i està elaborant el Pla Nacional”, així ho va apuntar el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, en la reunió de la comissió encarregada d’elaborar aquest Pla. El Govern de Catalunya està treballant en l’elaboració d’una proposta que “té un enfocament molt pràctic per traslladar, de forma ambiciosa però realista, l’Agenda 2030 a Catalunya”, en paraules de Romeva.

Per a la confecció d’aquesta proposta d’àmbit nacional, en la qual participen totes els departaments de la Generalitat, es parteix de l’informe L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món, elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), l’òrgan d’assessorament estratègic del Govern adscrit al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

Catalunya a Nova York

El Govern català intervé aquesta setmana en diversos actes per debatre les millors pràctiques i estratègies per a la implementació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, en el marc del Fòrum Polític d’Alt Nivell organitzat per les Nacions Unides a Nova York.

Durant tota la setmana, institucions, governs i entitats d’arreu del món compromeses amb l’Agenda 2030 discuteixen sobre com treballar de manera eficient i coordinada amb altres actors externs a les institucions també compromesos a contribuir en les polítiques necessàries per assegurar el compliment dels ODS.

Objectius globals, compromisos locals

Al Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides, que se celebra aquesta setmana a Nova York, s’hi debatran sis dels 17 ODS (l'1, el 2, el 3, el 5, el 9 i el 14) sobre els quals el Govern ja ha començat a fer propostes perquè puguin ser implementats a Catalunya:

1. “Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes”. En aquest sentit, a Catalunya, el Govern i els promotors de la iniciativa legislativa popular per a una renda garantida de ciutadania han signat un acord per impulsar una llei que es preveu aprovar al setembre.

2. “Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible”. Al Parlament de Catalunya hi ha actualment en marxa tres lleis sobre aquest assumpte: sobre el canvi climàtic, sobre el malbaratament alimentari i sobre els espais agraris.

3. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. El Govern treballa en una llei pionera a nivell global sobre l’accés universal a un sistema sanitari de qualitat i eficaç que protegeixi la població dels riscos financers com a resultat de les despeses privades en salut i benestar.

5. “Aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i les nenes”. S’ha constituït recentment l’Observatori de la Igualtat de Gènere com una de les mesures per assolir la igualtat efectiva entre dones i homes.

9. “Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació”. El Govern està impulsant la sostenibilitat com una qualitat afegida en el món de l’empresa i la indústria.

14. “Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i, en general, els recursos marins per al desenvolupament sostenible”. En aquest aspecte el Govern ja va aprovar el 2016 la creació d’un programa d’acció marítima per impulsar una política marítima pròpia sostenible i que promogui una economia blava sostenible.

QUÈ ÉS L'AGENDA 2030

L’Agenda 2030 és la nova agenda global per al desenvolupament sostenible. Va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”. Té per objectiu estimular l’acció de la comunitat internacional en cinc esferes d’importància crítica per a la humanitat i el planeta: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i l’accés a la justícia. L’Agenda 2030 es divideix en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que prenen el relleu als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, vàlids fins al 2015.

COM S'ELABORA L'AGENDA 2030 A CATALUNYA?

Per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya s’ha realitzat un primer treball intern en què han participat els diferents departaments de la Generalitat. Han vinculat els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 a les lleis o altres documents vigents, en fase d’elaboració o previstos d’elaborar, una feina que ha de servir per acabar d’elaborar la proposta d’àmbit nacional. Quan acabi aquest treball intern, està previst realitzar un procés participatiu obert a tots els actors catalans per aconseguir el màxim consens possible per al Pla Nacional, que assegurarà el compliment de l’Agenda 2030.

stats