La DO Cava, líder al món

En l'últim exercici va assolir una xifra rècord de 245 milions d’ampolles

3 min
La DO Cava, líder al món

No s’entendria el mapa vitivinícola català actual sense el cava. La Denominació d’Origen (DO) Cava s’estén al llarg de 33.903 hectàrees de vinyes en 6.374 explotacions d’on surten al voltant de 300 milions de quilos de raïm anuals. Hi ha 235 empreses elaboradores de cava i 162 de vi base. En el complicat context econòmic de l’última dècada, el cava ha demostrat ser un sector amb una gran fortalesa. Gràcies a l’esforç de les empreses i la seva aposta estratègica pel posicionament dels productes Premium als mercats internacionals, el cava s’ha consolidat en exportació com la primera denominació d’origen espanyola i la primera al món seguint el mètode tradicional d’elaboració.

En l’últim exercici, el sector del cava va superar la barrera històrica dels 245 milions d’ampolles. La xifra de negoci de l’any passat es va situar en 1.079,6 milions d’euros, un 2,3% més que el 2015. La continuada millora a l’exportació gràcies a la bona evolució dels països tercers, amb un creixement de 4 milions d’ampolles, va suposar unes vendes totals de 159 milions d’ampolles.

Durant l’última dècada el sector del cava ha crescut en més de 20 milions d’ampolles (9%) i un 25% en exportacions. El cava ecològic ja supera els 4 milions d’ampolles. A més, el segment Premium va continuar creixent el 2016 i va arribar als 29,5 milions d’ampolles (la qual cosa representa un significatiu 12% del total de les vendes).

La DO Cava continua treballant per la sostenibilitat global del sector apostant per la potenciació de la importància de la vinya i la seva correlació amb l’enologia. També es treballa per intensificar la pedagogia del cava entre els principals prescriptors tant a nivell nacional com internacional. Per acabar, de cara a arribar als nous consumidors s’ha desenvolupat un complet programa d’activitats amb l’objectiu d’acostar el cava als joves. De ben segur que la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre al passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), serà una nova oportunitat per gaudir del producte.

Visibilitzar la més alta gamma del cava

El Consell Regulador del Cava encoratja a apostar pel cava Premium. El 21 de juliol es va publicar l’ordre ministerial que creava definitivament els anhelats Caves de Paratge Qualificat. Aquesta és la nova categoria que visibilitza la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector. Inicialment, la nova categoria s’ha estrenat amb 16 productes de 12 paratges provinents de 9 cellers.

Són caves que es diferencien de la resta per la seva singularitat i per la seva excel·lència. Entre els requisits per aconseguir ser Cava de Paratge Qualificat destaca un mínim de 10 anys d’antiguitat dels ceps, un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea, un procés de verema manual o un premsat màxim de 60 litres per cada 100 quilos de raïm. Tant la producció de raïm a la vinya com l’elaboració del vi base i el cava al celler han de complir un estricte i específic plec de condicions. Se segueix un protocol rigorós per part dels serveis tècnics del Consell Regulador de la DO Cava. Després de comprovar la bondat dels dossiers presentats, els Caves de Paratge Qualificat han de passar un examen organolèptic per part d’un comitè d’experts de reconegut prestigi.

Aquests caves que permeten oferir productes de llargues criances molt identificats amb un terrer són, per sobre de tot, una oportunitat per explicar que el cava està, en aquests moments, preparat per jugar a la màxima divisió mundial dels escumosos de qualitat.

FITXA TÈCNICA:

Viticultors: 6.374

Cellers: 397

Superfície: 33.903 ha

Producció: 245.155.988 ampolles

stats