Microsites CAT Serveis 28/06/2016

Catalunya, capdavantera en la defensa dels drets de les persones LGBTI

La llei catalana per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia és una de les més avançades a nivell mundial

6 min
Pere QueraltBARCELONA: Catalunya, capdavantera en la defensa dels drets de les persones LGBTI “Cal desplegar la llei  de forma transversal”

Catalunya és capdavantera en polítiques adreçades al col·lectiu de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i se situa en una posició avançada a nivell mundial pel que fa a la defensa dels drets humans de totes les persones, sense importar la seva orientació sexual, identitat i expressió de gènere.

Des de l’octubre de l’any 2014 Catalunya disposa d’una legislació específica per garantir els drets de les persones LGBTI. La Llei per a garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia és una normativa pionera i té com a objectiu desenvolupar i garantir els drets d’aquestes persones i evitar-los situacions de discriminació i violència, per assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.

Des de la seva aprovació, la Generalitat de Catalunya ha realitzat diverses accions per donar a conèixer la nova normativa. Així s’han realitzat nombrosos cursos per formar al personal de l’Administració de la Generalitat i l’Administració local, així com professionals de l’àmbit de la justícia i els serveis socials, entre altres. Fins ara s’han format més de 600 persones i properament es faran 30 cursos més per continuar formant més treballadores i treballadors públics. També s’ha fet formació en coeducació, no discriminació i LGBTI, i educació afectivo-sexual a joves i alumnat de centres educatius, professorat, professionals de l’esport o tècnics de joventut. Tot plegat ha de contribuir a difondre la Llei i, sobretot, promoure la conscienciació sobre els drets de les persones LGBTI.

L’objectiu és continuar amb el desplegament de la Llei i avançar en l’eradicació de l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Aquesta llei defineix polítiques públiques en múltiples àmbits, començant pel respecte a la diversitat afectiva i sexual en tot el sistema educatiu, incloent-hi els reglaments dels centres i els materials escolars. També en el terreny de la cultura, el temps lliure i els esports. Per això, preveu la incorporació d’activitats a favor de la no discriminació en certàmens culturals, activitats esportives, projectes de memòria històrica o espectacles infantils i juvenils. Al mateix temps, estableix mesures d’igualtat en el sistema sanitari, el mercat laboral i l’ordre públic.

D’altra banda, també s’està elaborant un Pla d’actuació de les polítiques LGBTI que inclourà indicadors d’avaluació i un ampli ventall d’actuacions amb l’objectiu de combatre qualsevol mena de discriminació jurídica de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i que aquesta igualtat legal es tradueixi també en la fi de la discriminació social.

AVANÇANT EN LA DEFENSA DELS DRETS LGBTI

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Síndic de Greuges han unit esforços per avançar en la defensa dels drets de les persones LGBTI, amb un conveni de col·laboració a través del qual es comprometen a assegurar tota la cooperació administrativa necessària per atendre la diversitat de situacions de discriminació en què es poden trobar les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals. L’acord estableix un marc de cooperació que posa els drets de les persones LGBTI al centre i afavoreix l’agilitat en l’actuació.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de laGeneralitat de Catalunya també està estenent aquests vincles de col·laboració a altres organismes. Actualment s’està treballant amb les universitats catalanes per mirar de continuar desplegant la llei, així com amb l’Observatori contra l’Homofòbia, entre altres.

COM DENUNCIAR UNA VULNERACIÓ DE DRETS

Qualsevol persona que se senti discriminada a causa de la seva orientació sexual o qualsevol persona que sigui testimoni d’un acte de discriminació pot presentar una denúncia per fets que atemptin contra els drets de les persones LGBTI. Així mateix, tots els treballadors i treballadores públics tenen el deure d’intervenció davant qualsevol fet discriminatori contra els drets del col·lectiu.

El telèfon 012 ofereix informació sobre com fer-ho. En el cas que es tracti d’una emergència, es deriva la trucada al 112, mentre que si es requereix informació més especialitzada, es transfereix la trucada al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. També es pot presentar una denúncia presencialment a qualsevol registre de la Generalitat o d’altres administracions, així com de forma telemàtica a través del portal de la Generalitat de Catalunya gencat.cat/tramits.

FACILITAR EL CANVI CAP AL NOM SENTIT

El canvi de nom en el cas de les persones transsexuals sol ser un tràmit complex i llarg, ja que el Registre Civil sol·licita l’acompliment d’uns requisits que, de vegades, qui el demana no els acompleix o no vol fer-ho perquè vol viure la seva transsexualitat acceptant el seu propi cos.

Conscient d’aquesta realitat, tant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies com el Servei Català de la Salut (CatSalut) treballen per garantir i vetllar per la igualtat de tracte i no discriminació dels drets del col·lectiu LGBT. Per això s’ha posat en marxa un protocol d’actuació perquè el CatSalut emeti les targetes sanitàries individuals (TSI) amb el nom del gènere sentit per a les persones transsexuals que ho demanin. Per fer-ho cal que s’adrecin a l’Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació de persones LGBT o bé trucant al 061 CatSalutRespon.

Al novembre el CatSalut va lliurar les primeres targetes sanitàries individuals amb el nom sentit als infants els pares dels quals ho havien demanat i, des de llavors, ja s’han lliurat més de 30 targetes. Ara la mesura s’estén a tothom, tant a infants com a adults.

A més de la targeta sanitària, la Generalitat de Catalunya també té previst impulsar el canvi cap al nom sentit en altres targetes i serveis, com els títols de família nombrosa, la targeta de la discapacitat, així com en les targetes de transport i altres que expedeix el Departament. També en l’expedició de les targetes de les biblioteques de Catalunya. Així mateix, s’està elaborant un protocol molt similar que s’ha impulsat amb CatSalut per a l’expedició del Carnet Jove per a menors d’edat i adults.

SERVEI D’ATENCIÓ INTEGRAL

La Generalitat de Catalunya disposa, a través de la Direcció General d’Igualtat, d’un Servei d’atenció integral (SAI) per a persones LGBTI. El SAI atén les persones que pateixen, hagin patit o estiguin en risc de patir una discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere. L’objectiu del servei és donar respostes adequades a cada situació, àgils i properes i coordinades amb les necessitats de les persones.

SUPORT AL MÓN LOCAL PER AVANÇAR EN EL RECONEIXEMENT DELS DRETS DE LES PERSONES LGBTI

Per primera vegada, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en el marc del contracte programa que signa amb els ens locals i comarcals, ha creat enguany una fitxa de finançament específica destinada a l’impuls de polítiques LGBTI. El contracte programa és l’eina principal a través de la qual el Departament finança els serveis socials bàsics que presten els ajuntaments i els consells comarcals, així com altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat. La incorporació d’aquesta fitxa permetrà contribuir a finançar polítiques i programes locals adreçats al col·lectiu LGBTI i realitzar una diagnosi local.

"CAL DESPLEGAR LA LLEI DE FORMA TRANSVERSAL"

Mireia Mata Solsona és la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i d’aquesta direcció general depèn l’Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació de Persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals (LGBTI).

Quines són les principals prioritats d’actuació en l’àmbit de les polítiques LGBTI per part del Govern?

La prioritat màxima és el desplegament de la Llei 11/2014 dels drets de les persones LGBTI i contra l’homofòbia, transfòbia i bifòbia. Ja estem treballant molt en aquest sentit. Volem desplegar la Llei i portar a terme polítiques de consens amb el moviment LGBTI. Fan falta actuacions que permetin acabar amb les discriminacions i en aquest sentit el desplegament de la Llei és una prioritat. Però també és una prioritat l’elaboració d’un nou pla interdepartamental i interinstitucional que permeti desenvolupar de forma transversal les polítiques LGBTI de manera activa i quotidiana. La llei ens obliga a actuar en alguns aspectes concrets, però cal desplegar polítiques d’actuació en tots els àmbits, encara que la llei no ens hi obligui estrictament.

Quines seran les passes en el desplegament reglamentari de la llei?

És una llei de garantia de drets i de defensa contra les discriminacions patides per les persones del col·lectiu LGBTI que és pionera a Europa. És un repte de país i treballem per a la implantació interdepartamental i interinstitucional. Així, la primera acció ha estat incloure el desplegament de la Llei en el contracte programa que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies signa amb tots els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya, perquè és una norma que s’ha de poder desplegar a tot el territori, i arribar a tota la ciutadania. També hem signat un conveni amb el Síndic de Greuges per coordinar i agilitzar les denúncies per lgtbifòbia; hem iniciat un grup de treball amb totes les universitats catalanes per posar en marxa l’aplicació de la llei; hem signat un conveni amb el Departament de Salut per facilitar als menors trans les targetes sanitàries amb el nom sentit i estem fent el mateix amb el Carnet Jove, els carnets de família nombrosa i els de biblioteques. D’altra banda, estem treballant en el nou reglament del Consell Nacional de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, així com amb el desplegament del procediment administratiu sancionador que estableix la llei.

stats