Microsites CAT Serveis 29/11/2016

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya impulsa programes per fomentar el treball digne

Estan destinats a persones de totes les edats que es troben en situació d’atur, amb la novetat que són específics per a cada edat

5 min
Un grup d'inscrits a un dels programes de Garantia Juvenil / OFICINA DE TREBALL

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha impulsat durant aquest any 2016, per primera vegada, programes diferenciats per atendre les necessitats específiques de les persones en atur de totes les edats implementant polítiques actives d’ocupació i de lluita contra l’atur amb programes mixtos que combinen formació i inserció laboral.

El SOC és un organisme autònom de caràcter administratiu de la Generalitat de Catalunya adscrit al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La seva funció és donar servei a persones, empreses i territoris en els àmbits que afecten el treball i el desenvolupament local i té per objectiu promoure el treball de qualitat, en condicions d’igualtat, per contribuir a la cohesió social i al desenvolupament competitiu de l’empresa catalana.

Totes les persones que estiguin cercant feina, tant si estan en actiu com si estan en situació d’atur, poden adreçar-se a qualsevol de les oficines de treball i punts d’autoservei repartits arreu del territori.

Tens entre 16 i 29 anys i estàs buscant feina?

El SOC ofereix a tots els joves d’entre 16 i 29 anys inserir-se al mercat laboral a través de la Garantia Juvenil. Es tracta d’un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d’euros distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins a l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu. Els joves beneficiaris tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que s’inscriuen al programa.

Fins ara, 52.511 joves s’han inscrit a Catalunya a la Garantia Juvenil, 20.000 dels quals ja han trobat una feina i estan donats d’alta a la Seguretat Social.

Les diferents Oficines Joves, gestionades per la Direcció General de Joventut i que estan repartides arreu del territori, compten amb impulsors per assessorar tots els joves interessats en aquest programa i ajudar-los en el tràmit de sol·licitud.

Tens més de 30 anys i estàs buscant feina?

El SOC ha posat en marxa el programa 30+, adreçat a persones en atur d’entre 30 i 45 anys. El programa es fonamenta en l’experiència professional mitjançant un contracte de mínim 6 mesos de durada i amb un salari corresponent al contracte realitzat, segons estableixi el conveni de sector o d’empresa. Els participants també adquireixen competències i formació vinculades al contracte de treball i reben orientació i acompanyament en el procés de contractació i formació.

Un altre dels programes que ofereix el SOC són els Programes Integrals, adreçats a persones d’entre 30 i 54 anys que porten més de 12 mesos a l’atur. En el marc d’aquests programes s’ofereix orientació, millora de l’ocupabilitat i acompanyament a la inserció laboral. Els participants es beneficien d’una atenció personalitzada de la mà d’una persona orientadora o tutora encarregada de fer-ne el seguiment mentre dura del programa i es formen per tal de preparar la seva candidatura a ofertes de treball prèviament seleccionades per un expert en la temàtica.

Tens més de 45 anys i estàs buscant feina?

Les persones en atur majors de 45 anys que han exhaurit la prestació o el subsidi d’atur, es poden beneficiar del programa Treball i Formació del SOC. Es tracta d’una política activa d’ocupació que té per objectiu capacitar la persona d’experiència laboral i formació a través d’una contractació per portar a terme actuacions de caràcter temporal d’interès general i social. El SOC ha impulsat el programa Treball i Formació per afrontar l’increment del nombre de persones en atur de llarga durada i per incorporar-les al mercat de treball com a mesura d’inserció laboral. En aquest sentit, totes les persones beneficiàries reben un salari mínim de 1.000 € i els contractes per als majors de 55 anys són de 12 mesos, mentre que els contractes per a persones d’entre 45 i 55 anys tenen una durada de 6 mesos.

Totes les persones interessades a accedir a aquests programes poden sol·licitar informació a les oficines del SOC o bé a través de la pàgina web www.oficinadetreball.gencat.cat.

TESTIMONIS DEL PROGRAMA APPS FACTORY

Combina formació i procés de creació

L’Angi té 23 anys, té estudis de grau en disseny gràfic en 2D i 3D, però no ha pogut acabar la carrera per motius econòmics, tot i que té intenció de fer-ho. Ara mateix és una de les més de 52.000 persones inscrites a un programa de Garantia Juvenil. L’Esteve té 27 anys i treballa des que en tenia 16, el seu cas és molt similar al de la Mari i també al de la Laura, tot i que ella va començar a treballar un cop va acabar el batxillerat. Tots tres també estan inscrits als programes de Garantia Juvenil.

Qui també forma part d’aquests programes és en Bernat; té 25 anys i després d’haver estudiat Comunicació Audiovisual a la UAB i el màster de Cinema a l’ESCAC, no ha trobat feina. L’Edu té la mateixa edat i ha estudiat un grau superior; en el seu cas ha pogut tenir feines relacionades amb els seus estudis, tot i que ara també està a l’atur. En Joan té 26 anys i, malgrat haver cursat un grau mitjà, no ha trobat una feina, com l’Alejandro, que té 18 anys i després d’estudiar batxillerat i no trobar una feina també s’ha inscrit a la Garantia Juvenil.

Tots ells formen part del programa singular Apps Factory, que els ha portat a 4 mesos de formació en programació, disseny o màrqueting i a un procés de creació d’una nova aplicació que ha durat 3 mesos. Un cop acabada, alguns dels joves volen tirar endavant la seva creació i buscar inversors. En l’acte de cloenda del programa, un concurs on una de les aplicacions sortirà guanyadora, hi assistiran delegats de diferents empreses i possibles inversors que poden ajudar aquests joves a inserir-se al mercat laboral. “En qualsevol cas, aquesta experiència ens ha aportat nous coneixements”, diu la Mari. “Ens ha ensenyat disciplina”, assegura l’Angi. En Bernat afegeix que han après a treballar en equip i la Laura valora haver pogut treballar amb diferents sectors.

A l’Esteve se li ha fet curt, ja que li hauria agradat poder invertir més temps en l’aplicació i obtenir un millor resultat, però diu que ja ha recomanat els programes de Garantia Juvenil a amics i companys perquè “no són un simple curs sinó que et permeten entrar al món laboral”. En Joan, per la seva banda, considera que aquesta experiència li ha aportat “un nou camí a seguir” i l’Alejandro valora el fet d’haver pogut conèixer diferents tipus d’empreses i tenir-hi contacte durant el programa.

Tots ells valoren aquest programa molt positivament, ja sigui pel que han pogut aprendre, ja sigui pels companys. L’Edu ho defineix com “una experiència molt dura, però molt enriquidora, que ha fet que m’adonés que tenia qualitats que no sabia i alhora m’ha permès conèixer els meus límits i aprendre a superar-los”.

Tots aquests joves han format part del programa singular Apps Factory després d’haver-se apuntat a la Garantia Juvenil. La majoria van conèixer aquesta oferta a través al Servei d’Ocupació de Catalunya i amb alguns hi va contactar l’entitat gestora del programa, Tadel. Gràcies a això han pogut passar 7 mesos formant-se a l’entorn del món de les aplicacions mòbils i han trobat un camí per inserir-se al món laboral.

stats