Microsites CAT Serveis 04/07/2017

Pla d’acció del sector làctic català per fer front als reptes de futur

L’objectiu del pla, promogut per la Generalitat de Catalunya, és fomentar el sector lleter català i crear noves oportunitats que garanteixin el seu desenvolupament i la viabilitat de les explotacions ramaderes

2 min
La consellera Meritxell Serret durant l’acte de presentació del pla aquest mes de juny.

El sector làctic català compta amb un pla d’acció fruit del treball, de més d’un any i mig, d’un grup d’experts impulsat pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, format per l’administració, el sector i especialistes en diferents àmbits. L’objectiu és potenciar el sector lleter català perquè pugui fer front als reptes que té plantejats i aprofitar noves oportunitats que garanteixin la viabilitat i el desenvolupament de les explotacions del país.

El pla d’acció del sector làctic català 2017-2019 s’estructura en tres grans eixos: millora de l’eficiència de la producció lletera, la comercialització i promoció, i la innovació i transferència. I es concreta en 15 actuacions encaminades a garantir vies de continuïtat al sector i també a aconseguir que els seus productes tinguin més valor afegit.

Les principals línies d’actuació són la millora en la gestió de la producció de llet i en la competitivitat, tant de productors com de la indústria transformadora, la promoció i diferenciació dels productes agroalimentaris catalans, la intensificació de campanyes d’informació als consumidors, el suport als productes ecològics, el foment a la internacionalització, el suport a la innovació i transferència del coneixement, i el foment de l’associació de la producció per millorar la comercialització.

Segons la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, amb totes aquestes accions es vol “impulsar i afavorir aquest sector, tant important a Catalunya, amb un entramat d’explotacions ramaderes, que són un element de dinamització socioeconòmica i de cohesió territorial, i assegurar el relleu generacional, que és la garantia de futur d’aquest sector”.

Els últims anys el sector lleter català ha passat per una situació difícil, sobretot a partir de la desaparició de les quotes lleteres, però alhora ha viscut una innegable transformació i avui és un sector altament professionalitzat.

LES 15 ACCIONS

EIX 1: Millora de l'eficiència de la producció lletera

  • Assessorament tècnic i econòmic a les explotacions.
  • Millora de la qualitat de la llet i la seguretat de les explotacions lleteres.
  • Diversificació cap a la producció ecològica.
  • Regulació de la venda de llet crua.

EIX 2: Comercialització i promoció

  • Creació de l’Institut Català de la Llet i dels Productes Làctics.
  • Creació de panels de degustadors entrenats i de consumidors.
  • Indicació d’origen de la llet als envasos.
  • Protecció de la producció i promoció del mató.
  • Llet a les escoles.
  • Anàlisi de la cadena de valor del sector làctic.
  • Plataformes de comercialització.
  • Internacionalització.
  • Visió estratègica del sector.

EIX 3: Innovació i transferència

  • Innovació.
  • Activitats de difusió per a la millora de l’eficiència del sector làctic.
stats