MÓN
Especials 29/03/2011

La cimera d'avui a Londres vol preparar Líbia per a un futur sense Gaddafi

Més de 40 països, la UE, l'OTAN, l'ONU i la Lliga Àrab, amb Rússia com a gran absent es reuneixen aquesta tarda per coordinar el futur del suport internacional a Líbia

Redacció
3 min
Dues nenes líbies, amb fotografies de Gaddafi / EFE

BarcelonaLondres acull aquesta tarda una cimera d'alt nivell per preparar el futur a mig termini de Líbia. Els països que han comandat la intervenció internacional volen coordinar-se per posar en marxa un procés polític democràtic i per fer arribar l'ajuda humanitària a les zones de guerra. A més, els amfitrions, els britànics volen enfortir amb aquesta trobada el compromís dels estats amb les decisions que es prenen al sí de Nacions Unides. De la reunió també podrien sortir noves sancions per aïllar encara més el règim de Gaddafi.

El gran absent en la cimera, que ha de començar a les tres de la tarda, serà Rússia, que s'ha mostrat molt crítica amb les accions militars de la coalició ja que considera que han anat més enllà del que autoritzava la resolució de l'ONU. En canvi, sí estarà a Londres la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, acompanyada d'una quarantena de ministres d'Exteriors, i entre ells, molts dels països àrabs, aliats que es consideren imprescindibles per a l'èxit de la missió. Per això, també hi haurà el primer ministre i el xec del Qatar, un representant de la Lliga Àrab i els líders de la Unió Africana i de l'Organització de la Conferència Islàmica. La llista d'assistents la completen diversos membres de la Unió Europea, l'OTAN i el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon.



Entre els objectius de la trobada, fonts diplomàtiques britàniques han informat que s'espera la creació d'un grup de direcció d'alt nivell, on participin els estats àrabs, per orientar políticament la resposta internacional a la crisi líbia, i per coordinar les accions de suport a llarg termini a la població civil. Es preveu, a més, que s'aprovi una resolució que insti a iniciar un procés polític que permeti que els libis escullin el seu futur i s'alliberin de qui ha estat el seu líder durant més de tres dècades, Muammar al-Gaddafi. Els participants de la cimera també discutiran si passen a un segon nivell en la missió i comencen a aportar ajuda humanitària a les àrees que s'han convertit en zones de guerra.

El curs de la guerra

Entre tant, a sòl libi, les forces de la coalició continuen eliminant els tancs i l'artilleria de les forces fidels al dictador. Els dos abanderats de la intervenció, el primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, Nicolas Sarkozy, van fer ahir una crida a Gaddafi i als seus seguidors perquè abandonin el país abans no sigui "massa tard". "Fem una crida a tots els libis que creuen que Gaddafi està duent Líbia a un desastre perquè prenguin la iniciativa i organitzin un procés de transició", es podia llegir en una declaració conjunta de Cameron i Sarkozy.

El paper de Turquia

D'altra banda, l'acord per a que l'OTAN prengui el control total de les operacions militars està en punt mort a causa de les preocupacions de Turquia sobre les baixes civils. El titular turc d'Exteriors, Ahmet Davutoglu, ha dit que el record de l'Iraq i l'Afganistan encara és mot viu i que aquestes guerres ensenyen que protegir els civils és la principal prioritat. Davutoglu vol que l'OTAN pressioni Gaddafi perquè aturi els atacs i decreti un alto el foc. Així, el poble libi podria decidir com reconstruir el sistema polític del seu país. Turquia, un país de majoria musulmana i membre de l'OTAN, ha dit que vol formar part del grup de direcció política que posi solució a la crisi líbia.

stats