'ARA, CAP ESCOLA SENSE LA BERNAT METGE'
Especials 16/09/2011

L'ARA posa de moda la col·lecció Bernat Metge

Els principals representants polítics, culturals i empresarials del país han donat suport a la presentacio del projecte de l'ARA que acostarà la col·lecció de clàssics als lectors del diari i a les escoles a partir de diumenge

Josep Lambies / Laura Serra
3 min

Barcelona"Els clàssics són essencials; quan el món trontolla, són els pilars que ens mantenen ferms", deia Ferran Rodés, president del Consell Editorial de l'ARA. Ahir al vespre va ser el primer a prendre la paraula en l'acte de presentació de la mítica col·lecció Bernat Metge, que Francesc Cambó va fundar l'any 1922 i que es podrà adquirir amb el diari a partir d'aquest diumenge. A més a més, tothom que se subscrigui a la col·lecció completa podrà regalar-ne una altra al centre educatiu que prefereixi. Com deia Rodés, "l'escola és la base, el som i el serem". Per això és important no descuidar-la.

Poc abans que Rodés s'alcés dalt l'escenari, l'ambient ja feia goig. Carme Riera la feia petar amb els seus coneguts, mentre l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, no parava de donar la mà a tots els amics que se li acostaven i Màrius Serra gastava bromes com sempre, posant el dit sobre una obra de Sòfocles. Durant el seu pregó, Rodés recordava que Catalunya va veure desfilar la seva intel·ligència a l'exili fa cosa de 75 anys. "Amb l'arribada de la democràcia es va reconstruir, i va començar a remuntar fins al que tenim ara -deia Rodés, mirant-se els cartells amb els títols de la Bernat Metge que decoraven l'escenari.- Només ens cal mantenir la unitat i la cohesió, i ho tindrem fet!" Si fos per la gent que ahir rondava amb copes de cava per l'Ateneu, la batalla ja estaria guanyada.

Vuit veus per als clàssics

Els titulars de les primeres subscripcions tenien butaca reservada. Entre ells hi havia vuit referents de la Catalunya actual, que van passar per l'escenari per compartir uns instants amb Plató, Sèneca, Ciceró i d'altres de la seva talla. Toni Soler es va atrevir a trencar el gel sota els focus, entomant un exemplar de les Faules d'Isop. El va seguir Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, que va agafar el micròfon i va recordar que el 15 de setembre és la data que les Nacions Unides van triar com a Dia Internacional de la Democràcia. "És meravellós celebrar el llançament d'aquesta col·lecció en un dia com aquest", deia Casals, poc abans de llegir un dels diàlegs de Lisístrata .

Sergi López i Sílvia Bel, pels dons que l'atzar i la professió els han concedit, van fer un recital impecable. "Estaria bé que amb cada volum hi hagués una petita Sílvia Bel que ens anés llegint des dels peus del llit", deia Albert Om en agafar el relleu. "Nosaltres vam llegir La República de Plató quan fèiem COU -continuava-. Amb 44 anys ja no la llegim de la mateixa manera. Però és igual d'important que els joves la tinguin a l'escola com que els de 44 la tinguem a casa". Xavier Bosch va llegir una selecció d'aforismes de l' Aurea Dicta sobre l'amistat, i l'alcalde Trias i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, van tancar les lectures.

Xavier Mallafré, director general del Grup 62, i Francesc Guardans, vicepresident de l'Institut Cambó, van fer els seus pertinents discursos elogiant la croada en què s'embarca l'ARA. I el director del diari, Carles Capdevila, va tancar l'acte. "Ja gairebé portem un any amb l'ARA i molts em diuen que un diari només s'aguanta si regala olles, ganivets i tovalloles. Però nosaltres donem clàssics. Això sí, fan bullir l'olla, tenen la coberta prou dura perquè no la travessi un ganivet i, a més, són la prova viva que nosaltres no llancem la tovallola".

stats