Revolta contra Baixar al-Assad
Especials 17/09/2012

La comissió de l'ONU amplia la llista confidencial de sirians sospitosos de crims de guerra

El mandat de l'equip expira a finals de setembre. L'informe confirma la presència al país de milicians jihadistes estrangers

Reuters
2 min
Evacuació d'un ferit en un bombardeig prop d'Idlib / REUTERS

GinebraEls investigadors de drets humans de Nacions Unides han anunciat aquest dilluns que tenen una nova llista secreta de dirigents sirians i d'unitats militars sospitosos d'haver comès crims de guerra. L'equip independent, dirigit per Paulo Pinheiro, assegura que han reunit "un cos formidable i extraordinari de proves" i insta el Consell de Seguretat a portar els responsables davant el Tribunal Penal Internacional (TPI).

Pinheiro va presentar l'últim informe de l'equip, publicat fa un mes, i va dir que les forces sirianes del govern i les milícies aliades han comès crims de guerra, incloent-hi l'assassinat i la tortura de civils en el que sembla ser una política dirigida des de les més altes instàncies de l'aparell de l'estat. També ha alertat sobre la presència creixent i alarmant" de milicians islamistes a Síria, alguns dels quals s'han unit als rebels, i d'altres que actuen pel seu compte. La seva presència tendeix a radicalitzar els rebels, que també han comès delictes, va dir Pinheiro.

El cap dels investigadors no ha precisat si en la llista de sospitosos de crims de guerra hi ha algun líder rebel, ni tampoc els noms dels funcionaris del règim que han estat inclosos en el darrer informe. El llistat està en mans de Navy Pillay, la responsable de la comissió de drets humans de l'ONU.

En resposta, l'ambaixador sirià Faysal Khabaz Hamui ha acusat les potències occidentals i àrabs d'enviar fons i armes als rebels en suport del que ha qualificat de "guerra santa contra Damasc", i ha dit que els milicians estrangers són "una bomba de rellotgeria que esclatarà tard o d'hora".

La comissió d'investigació ha entrevistat més de 1.100 víctimes i testimonis, i el seu mandat s'acaba a finals de setembre. Pinheiro ha justificat que la llista de sospitosos es mantingui en secret, perquè les proves de la comissió no tenen el mateix pes que les que s'avaluen en un tribunal.

Human Rights Watch, que ha documentat repetidament els abusos comesos per les forces de seguretat sirianes, va dir dilluns que els grups armats d'oposició havien sotmès els detinguts a maltractaments i tortures i que van cometre execucions extrajudicials o sumàries a Alep, Lataquia i Idlib.

stats