LA CRISI LÍBIA
Especials 18/03/2011

La comunitat internacional es prepara per una operació a Líbia

El règim libi nega que estigui violant l'alto el foc, però els rebels asseguren que reben atacs

Redacció
2 min
Els rebels celebren la decisió de l'ONU a la ciutat de Tobruk / REUTERS

BarcelonaLa comunitat internacional accelera els preparatius per a una operació militar a Líbia, mentre que les forces de Muammar al-Gaddafi intenten prendre les ciutats de Misrata i Ajdabiya. Tot i això, el govern libi ha negat aquesta tarda que estigui violant l'alto el foc que ha decretat avui. Asseguren que no estan fent cap operació militar a Misrata ni a cap altra ciutat, com han denunciat els rebels. Aquests han explicat que hi havia combats i bombardejos a llocs com Misrata, a l'oest del país, i a Ajbadiya, a l'est de Bengasi, segons ha anunciat la cadena Al-Jazira.

El portaveu de Defensa de Gaddafi, Musa Ali, ha desmentit les acusacions assenyalant que es tractava “d'especulacions de les bandes terroristes lligades a Al-Qaeda”. Ali ha dit que “el govern està compromès amb l'alto el foc immediat” i insisteix que ja s'ha fet efectiu.

Al mateix temps, aquest membre del govern diu que no saben “amb qui contactar” del Consell de Seguretat de l'ONU per “desenvolupar qüestions tècniques de l'alto el foc”. També ha indicat que el seu govern ha demanat a Turquia, Grècia i Malta que enviïn equips per “supervisar” aquest alto el foc.

Obama avisa Gaddafi

Per la seva part, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha avisat a Muammar al-Gaddafi que compleixi aquest cessament d'accions contra els rebels. En cas que això no sigui així, Obama recorda que actuaran i no ho farà sol, sinó juntament amb la resta de països que participaran en aquesta operació militar. El president nord-americà assegura que el fet d'aprovar mesures contra Gaddafi ha estat “molt estudiat”, després de guerres com les d'Afganistan o l'Iraq.

Cimera a París

La situació a Líbia serà analitzada demà en una cimera a París de la Lliga Àrab, la Unió Africana i la Unió Europea. També hi serà Hillary Clinton en representació dels Estats Units. La presidència francesa ha convidat a la cimera a París a "tots els estats que vulguin donar suport l'aplicació" de la resolució de l'ONU.

stats