Especials 07/07/2011

Les 10 coses que no ens deixen dormir

La calor, l'insomni, els fills petits, treballar i estudiar, els biorritmes... Els lectors de l'ARA expliquen per què no descansen prou

Sílvia Barroso
4 min
Anem de bòlit, no descansem prou i ens adormim a qualsevol lloc / THINKSTOCK

BarcelonaEl reportatge Quantes hores ens cal dormir realment? ha batut rècords de lectura en aquest gènere a l'Ara.cat. Tant en la primera publicació, al maig, com en la reposició d'estiu. La conclusió és que el tema interessa als lectors perquè tots plegats passem son: no dormim prou hores.

El text publicat explicava les conseqüències de dormir poc: advertia que la creença que amb 5 o 6 hores de son n'hi ha prou és falsa i que el nostre rendiment baixa si no dormim 8 hores, encara que no ens n'adonem. Però a l'Ara.cat hem volgut saber per què no descansem el que cal, i ho hem preguntat als lectors.

Aquest és el resultat. Les 10 coses que no ens deixen dormir

1. Treballo i estudio. "Em llevo amb son, treballo amb son, estudio amb son, menjo amb son... ara mateix estic escrivint aquestes ratlles i tinc son!", explica en Joan, de Mediona. Té 25 anys i "sempre" té son. Viu desitjant dormir i sense poder fer-ho. I és perquè treballa i estudia. Treballa des dels 18 anys perquè la seva família va passar problemes econòmics i després va voler reprendre els estudis sense deixar de treballar. S'aixeca cada dia a les 5.50 del matí per anar a la feina i no se'n pot anar a dormir abans de les 00.00 o les 00.30. Dorm unes 5 hores al dia, a vegades quatre i mitja.

A la Montse Margarit li passa una cosa semblant, i només espera que arribi el gener per acabar la carrera i poder dormir més de 6 hores. Tanmateix, ara dorm un parell d'hores més que temps enrere, quan en dormia 4. "Em semblava que aguantava bé, però al cap de dos mesos vaig començar a tenir rodaments de cap", recorda.

2. Insomni.

El clàssic dels clàssics. "Dormo una mitjana de 4 hores des de fa tres anys i tant és si vaig a dormir després de treballar molt, després de fer esport o després de no fer res, o estant de vacances. Aprofito per llegir, mirar la tele o desconnectar amb els ulls oberts", diu Ferran Riera. De moment, assegura, ho aguanta bé perquè la falta de son no li "passa factura" l'endemà... si pot fer la migdiada.

3. Bioritmes nocturns. Encara que els estudis científics indiquen que el millor i el més natural és viure de dia i descansar de nit, per a tothom, no és poca la gent que està convençuda que és una au de nocturna. "Tinc els bioritmes nocturns i a la nit és quan estic millor, i al matí no hi ha déu que m'aixequi!!!", argumenta amb vehemència Olga Peralba.

4. Quatre hores de desplaçaments al dia.

L'efecte sobre la nostra vida que poden tenir els transports i el fet de viure lluny d'on treballem és total. El Guillem Bernatallada ens en fa cinc cèntims: "Visc a Blanes, treballo a Barcelona i, el pitjor de tot, vaig amb Rodalies. Això suposen 4 hores diàries de desplaçaments, sumades a les 8 de la jornada laboral i l'hora de dinar obligatòria al migdia. A aquesta jornada de 13 hores s'hi afegeixen les tasques domèstiques, amb una nena petita i la feina de nit de la seva dona. Dorm menys de sis hores.

5. Horaris mal organitzats: a Europa ho fan millor.

El cas del Guillem té més d'un aspecte, i entronca amb un altre dels factors que no ens deixen dormir. De la mateixa manera que ell es queixa que a la feina l'obliguen a fer la jornada partida, el Pere Ribalta fa el seu diagnòstic en aquesta línia: "Funcionem amb horaris espanyols, tant a la feina com en els àpats i fins la programació de la televisió, que només tenen sentit si treballes al camp i al migdia hi ha 40º a l'ombra".

6. Vaig de bòlit.

En molts casos, simplement no tenim temps de dormir. "Hi ha tantes coses a fer durant el dia i s'acaba tan ràpid que haig de suprimir hores de son", diu obertament Ariadna Gómez. "Molts dies acabo fent el sopar passades les dotze. Feinejo, feinejo, me'n vaig al llit... però és el moment correu, Facebook... oh! Haig de respondre a l'ARA...", ens retransmet la Mònica Esteve a través de Facebook... a les 4.07 de la matinada.

7. No trobo el moment d'anar-me'n al llit.

Una variant del 'vaig de bòlit és 'vaig de bòlit perquè vull'. És a dir, el sector de gent que sempre troba coses més interessant a fer que no pas anar-se'n a dormir. "Són hores [les de dormir] en què deixo de VIURE!!!", al·lega la Sol Soriano. I el Carles Paniello afegeix la seva història: "Començo a la feina a les 6.30, per tant m'haig d'aixecar a les 5.30. I a la nit difícilment vaig a dormir abans de quarts d'una o la una. Dimarts vaig a assaig de castells i la resta de dies, quan no és per un sopar fora és perquè fan alguna cosa interessant a la tele o bé perquè la meva parella no vol anar a dormir d'hora i em quedo amb ella".

8. Els fills petits.

Juntament amb l'insomni, el gran clàssic. "Tinc una nena de 4 anys que li ha costat molt dormir tota la nit seguida. Fins fa poc es despertava tres o quatre cops cada nit. Al final, la nena ha agafat l'hàbit de dormir, però a mi m'ha trencat el cicle de la son, i encara em desperto a les hores que ho feia la meva filla", resumeix la Mar Lozano.

9. Aprofitar el temps.

El factor fills i el factor falta de temps s'ajunten en molts casos per no deixar-nos dormir. "Amb una nena de dos anys, s'ha d'aprofitar el temps. Sempre intento llevar-me abans que ella es desperti per fer les feines de casa, encara que a vegades és impossible perquè ella es desperta o perquè a mi em venç la son", es lamenta la Caterina Ferran. I la Neus Sagrera –totes dues escriuen al Facebook de l'ARA passades dels deu de la nit– li dóna la raó: "Dormo poc per fer coses tranquil·la sense els fills".

10. I també: la calor!

A tots els factors que ens impedeixen descansar prou durant l'any, a l'estiu, per a moltes persones s'hi afegeix la calor. "Fot una calor de nassos", etziba sense embuts Delfí Sirvent. "Fa calor, però mooolta calor!!!", exclama Francesca Reche. I el Pere Albert refina l'argument: "A l'estiu se m'ajunta la calor, els sorolls, els mosquits, la contaminació lumínica...".

stats