Líbia
Especials 07/04/2011

Els rebels critiquen la passivitat de l'OTAN davant dels atacs de Gaddafi a Misurata

Comandaments polítics i militars dels insurgents denucien que no s'actua amb prou contundència per protegir els civils. Clinton torna a demanar a Gaddafi que marxi de Líbia

Agències
2 min
Un milicià mira el cel buscant els avions de l'OTAN. GETTY

BengasiEls líders rebels libis es mostren cada dia més crítics amb els atacs militars de l'OTAN. Els insurgents exigeixen més contundència contra les tropes del dictador, particularment a les zones de l'oest del país, com la ciutat de Misurata, que resisteixen amb les seves pròpies forces als atacs dels gaddafistes. "L'OTAN ens ha decebut", deia ahir el màxim comandament militar dels insurrectes, Abdelfatà Yunis. Aquesta matinada un portaveu de l'OTAN ha negat que s'hagi rebaixat la intensitat de les operacions en aquesta zona i ha assegurat que els rebels "no tenen motius per desconfiar".

L'OTAN assegura que "farà tot el possible" per protegir els civils de Misurata, una població de 200.000 habitants a 210 km a l'est de Trípoli, i assegura que el ritme dels atacs és "implacable". La ciutat va ser bombardejada ahir per les forces gaddafistes, amb un balanç de com a mínim un civil mort i cinc ferits, segons fonts rebels.

Per la seva banda, l'ONU ha demanat aquesta matinada un alto el foc a la ciutat, alertant de la difícil situació humanitària que pateixen els seus habitants. La subsecretària d'Afers Humanitaris, Valerie Amos, ha demanat la fi temporal dels atacs per possibilitar un enviament d'aliments i medicines.

L'OTAN assegura que té dificultats per actuar perquè l'exèrcit de Gaddafi ha canviat de tàctica i es desplega per l'interior de les zones urbanes per utilitzar els civils com a escuts humans contra els bombardeigs. En terreny obert, al desert, les tropes es mouen amb vehicles lleugers, més difícils d'identificar des de l'aire. La setmana passada al port petrolier de Brega ja es van produir les primeres víctimes conegudes de "foc amic": un avió de l'OTAN va bombardejar un comboi rebel i va matar 15 milicians i personal sanitari.

Els portaveus polítics dels rebels també es mostren indignats amb la situació a Misurata. "Per què l'OTAN no compleix la resolució de l'ONU que dicta la protecció de la població civil?", apuntava ahir Mustafà Gheriani. Els caces de l'OTAN fan unes 150 sortides diàries i impedeixen l'actuació de l'aviació líbia, però els rebels volen ajudar les ciutats que han quedat aïllades a l'oest del país i reclamen assistència per lluitar en igualtat de condicions. L'enviat de Washington a Bengasi, Chris Stevens, va apuntar ahir a "la necessitat de finançament" del Consell Nacional de Transició, l'organisme de direcció rebel, però va afegir que els recursos s'han de canalitzar a través de la comunitat internacional. En qualsevol cas, a més d'armament, a aquestes alçades de la guerra està clar que els insurrectes necessiten també entrenament.

Aquesta matinada, la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha tornat a demanar a Gaddafi que abandoni el poder i que marxi de Líbia, en resposta a la carta que el dictador va enviar a Obama per demanar-li la fi dels atacs de l'OTAN: "Crec que Gaddafi sap el que ha de fer. Hi ha d'haver un alto el foc, les seves tropes han de retirar-se de les ciutats que ha pres per la força i amb una gran violència i amb un elevat cost humà, i ha de prendre una decisió sobre la seva sortida del poder i del país", ha apuntat.

stats