Crisi política
Especials 23/04/2012

Dimiteix el govern holandès pel fracàs de les negociacions sobre el dèficit

L'extrema dreta li ha retirat el suport per les mesures d'austeritat i no hi ha acord per pactar les retallades. L'executiu de liberals i democristians ha presentat avui la dimissió a la reina Beatriu

Efe
1 min
El primer ministre d'Holande, Mark Rutte (dreta) / EFE

L'HayaEl primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, ha presentat aquest dilluns la dimissió i la de tot el seu gabinet a la reina Beatriu davant la impossibilitat de pactar les retallades necessàries per corregir el dèficit. L'executiu, una coalició de liberals i democristians, ha perdut el suport de la majoria parlamentària davant el rebuig de la ultradreta de Geert Wilders (PVV) als nous ajustos.

Rutte ha mantingut una reunió de dues hores amb la reina en què ha informat de la seva renúncia, la dels ministres i la dels secretaris d'estat, segons ha informat l'agència ANP. La convocatòria d'eleccions anticipades és, doncs, imminent.

Els mitjans de comunicació holandesos publiquen que, després de set setmanes de negociacions, la coalició havia pactat un nou paquet de retallades per valor de 15.000 milions d'euros que Wilders va rebutjar el cap de setmana, cosa que ha desencadenat una forta crisi política al país. Els ajustos busquen rebaixar el dèficit del 4,6% al 3% que exigeix Brussel·les. Holanda ha de presentar el seu pressupost a la Comissió Europea el proper 30 d'abril.

Wilders ha basat el seu rebuig en el fet que el seu partit no està disposat "a sotmetre's als dictats de Brussel·les", si suposen que els jubilats hagin de perdre poder adquisitiu. Sense el suport de la ultradreta xenòfoba, Rutte no troba altres suports al Parlament, ja que el principal partit de l'oposició, els laboristes, que tenen 30 escons, no estan disposats a secundar la política dels liberals.

stats