MÓN
Especials 09/09/2011

Els Estats Units confirmen una amenaça "creïble i específica" d'atemptat a poques hores de l'aniversari de l'11-S

Les cadenes de televisió apunten a l'existència d'almenys tres sospitosos que haurien entrat al país fa un mes amb la intenció de perpetrar un atemptat amb cotxe bomba a Nova York o Washington

Efe
2 min

WashingtonEl departament de Seguretat Nacional dels Estats Units ha confirmat l'existència d'una amenaça "creïble i específica" d'atac al país, que no ha precisat, a només tres dies del desè aniversari de els atemptats terroristes de l'11-S.

"És cert que hi ha informació d'una amenaça específica i creïble, però no confirmada", ha dit Matthew Chandler, portaveu del DHS, en un comunicat.

Les cadenes de televisió esmenten l'existència d'almenys tres sospitosos, un d'ells nord-americà, que haurien entrat al país fa un mes amb la intenció de perpetrar un atemptat amb cotxe bomba, potser a Nova York o Washington.

"Estem prenent totes les amenaces molt seriosament i hem adoptat i seguirem adoptant tots els passos necessaris (...). Continuem demanant als nord-americans que romanguin vigilants durant tot el cap de setmana", s'ha limitat a afegir Chandler.

Segons els mitjans nord-americans, que citen altes fonts oficials del govern amb coneixement de l'amenaça a les quals no identifiquen, les autoritats han obtingut informació del que creuen que són "possibles sospitosos" lligats a la xarxa terrorista Al-Qaida, responsable dels atacs de l'11 de setembre de 2001.

Una de les fonts ha dit a la cadena Fox News que l'amenaça "és prou específica per provocar preocupació" i una altra ha comentat que està sent investigada.

"Tenim l'obligació d'advertir", ha sostingut una de les fonts.

La cadena CNN ha informat de la convocatòria per aquest divendres, a Nova York, d'una roda de premsa en la qual l'alcalde de la ciutat i els màxims responsables de l'FBI (l'Oficina federal d'investigacions) donaran més detalls de la investigació.

La cadena de televisió NBC també ha advertit que, segons dues altes fonts del govern no revelades, hi ha una "amenaça creïble i específica", la primera rebuda al voltant del aniversari de l'11-S.

"No és imminent, no està confirmada", ha anotat una d'aquestes fonts citades per NBC.

El president dels EUA, Barack Obama, ha estat informat de l'amenaça durant el dia i ha demanat redoblar esforços, segons un alt funcionari de la Casa Blanca, que ha parlat amb la condició de romandre en l'anonimat.

A més, les fonts afegeixen que el govern està discutint si elevar o no el nivell d'alerta, una decisió que es prendria en les properes hores.

Durant les últimes setmanes, diverses autoritats del govern i en particular la secretària de Seguretat Nacional, Janet Napolitano, havien insistit que no s'havia detectat cap amenaça versemblant d'un possible atemptat al voltant del aniversari de l'11-S.

El país es manté en "vigilància màxima" i el govern el 2 de setembre va emetre una "alerta mundial de viatge" per als ciutadans nord-americans, insistint en la "contínua amenaça que encara representen Al-Qaida i els seus aliats".

stats