Estats Units
Especials 07/09/2011

El personal de rescat de les Torres Bessones: d'herois a cancerosos arraconats i oblidats per les autoritats

De les 40.000 persones que van treballar en les tasques de rescat l'11-S i els mesos següents, més de mil han mort de malalties relacionades amb la pols tòxica que van respirar. Les autoritats neguen una relació causa-efecte

Afp
1 min

Nova York"Mai us oblidarem" era el lema del personal de rescat de l'11-S. Però deu anys més tard, alguns d'ells, malalts, afirmen que han sigut abandonats per les autoritats del seu país, mentre es troben sols per combatre el càncer que pateixen o per pagar les factures del tractament. La Fealgood Foundation, una associació que defensa aquests afectats, afirma que de les prop de 40.000 persones que van treballar en les tasques de rescat i desenrunament a la Zona Zero, 1.020 han mort de malalties relacionades amb la pols tòxica que hi van respirar.

Considerats com a herois, són milers de treballadors –policies, bombers i personal dels serveis d'emergència– afectats per diverses malalties, que van de l'asma al càncer, provocades, segons ells, per la pols tòxica de les runes de les Torres Bessones del World Trade Center.

En un informe publicat al juliol, el govern nord-americà va rebutjar, per falta de proves, qualsevol relació de causa-efecte entre l'exposició a aquesta pols i el nombre de càncers contrets pel personal dels serveis d'emergència i els policies de Nova York. Les autoritats refusen, per tant, fer-se càrrec del cost dels tractaments dels càncers, cosa que ha no ha agradat gents als afectats.

Jeff Stroehlein, policia de 47 anys amb càncer de cervell, no té cap dubte de l'origen de la seva malaltia: s'ha passat més d'un any entre la ferralla i les runes del WTC.

stats