Primavera Àrab
Especials 01/02/2012

Un diplomàtic assegura que Rússia vetarà la resolució sobre Síria

Moscou vol una clàusula que descarti clarament una intervenció militar. El Consell de Seguretat de l'ONU continua les deliberacions

Ara
2 min
Hillary Clinton, secretària d'Estat dels EUA, al Consell de Seguretat de l'ONU / GETTY

BarcelonaEl representant de Rússia davant la Unió Europea, Vladimir Chizhov, ha dit aquest dimecres que l'esborrany de resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre Síria, que té el suport dels països àrabs, Europa i Estats Units "no té cap possibilitat de ser aprovat". Segons l'agència russa Interfax, el diplomàtic ha explicat que Moscou exigeix "una clàusula que descarti clarament una potencial intervenció militar".

Les paraules de Chizhov apunten a un veto al text que dóna suport al pla de la Lliga Àrab per forçar el president sirià Baixar al-Assad a cedir el poder a un dels seus vicepresidents, la formació d'un govern d'unitat nacional i la convocatòria d'eleccions. Tant Rússia com la Xina reclamen que la resolució rebutgi explícitament l'ús de la força per trobar una sortida a la crisi siriana. Moscou i Pequín no volen que es repeteixi l'experiència de Líbia, on consideren que les potències occidentals i Qatar es van excedir del mandat del consell, que autoritzava mesures de protecció de la població civil, per forçar la caiguda de Muammar al-Gaddafi i actuar en funció d'una agenda oculta que responia als seus interessos.

El debat al Consell de Seguretat, que va començar dimarts, amb la presència dels caps de la diplomàcia nord-americana, britànica i francesa, i els responsables de la Lliga Àrab i el Qatar, ha coincidit amb una forta ofensiva militar sobre els suburbis de Damasc, en què el règim ha recuperat el control de districtes que s'havien posat del costat de la revolta, que va començar el març de 2011. El representant xinès al consell també ha dit que Pequín "s'oposa fermament a l'ús de la força per resoldre el problema sirià, i a la pressió per forçar un canvi de règim".

stats