20-N

El Congrés més fragmentat: guia dels partits més petits

Tot i l'àmplia majoria absoluta del PP, el nou Congrés dels Diputats estarà més fragmentat que mai, amb 13 formacions polítiques

Ara
2 min
Llista de les formacions amb menys representació al parlament espanyol / ARA

BarcelonaAmaiur: L'esquerra abertzale irromp en el panorama polític espanyol i es converteix en primera força basca al Congrés amb set diputats.

UpyD: El partit de Rosa Díez passa d'un a cinc diputats - quatre per Madrid i el cap de llista per valència, l'actor Toni Cantó-. No obstant, el partit magenta es queda a les portes de tenir grup propi al Congrés, a tres dècimes d'aconseguir el 5% de vots necessaris. El Reglament del Congrés estableix que cal tenir com a mínim cinc escons per disposar de grup parlamentari propi, però també exigeix, haver obtingut almenys el 15% dels vots en les circumscripcions en què es presenta el partit, o el 5% dels vots emesos a tot l'Estat.

PNB: Els bons resultats d'Amaiur perjudiquen els nacionalistes bascos. Els abertzales trenquen per primer cop l'hegemonia del PNB, que passa de sis a cinc diputats i, no obstant, conserva el grup parlamentari.

ERC: Malgrat presentar-se amb la coalició ERC-RCat-Catalunya Sí, manté els tres diputats aconseguits el 2008 i es queda sense grup propi. En la passada legislatura va arribar a un acord amb IU-Iniciativa. Ara s'haurà de veure si pacta amb algun partit o s'integra al grup mixt.

BNG: El Bloc Nacionalista Gallec aguanta l'embranzida del PP i manté els seus dos diputats, malgrat perdre més de 29.000 votants (passa de 212.543 vots al 2008 a 183.279 aquest diumenge).

CC: Coalición Canària també manté els dos escons aconseguits el 2008, tot i un retrocés de més de 31.000 vots (passa de 174.629 a 143.550)

Compromís: La desfeta socialista al País Valencià dóna un escó als ecologistes de Compromís, que es presentaven amb coalició amb Equo. No obstant, aquest es va quedar sense l'escó per Madrid.

FAC: Foro Asturias, el partit liderat per l'exsecretari general del PP i actual president del Principat d'Astúries, Francisco Álvarez-Cascos, aconsegueix un diputat.

GBAI: Geroa Bai, - el referent del PNB a Navarra, liderat per Uxue Barkos– aconsegueix un diputat. Després del trencament de Nafarroa Bai, que el 2008 va aconseguir un escó, la coalició GBAI està integrada pel PNB, Atarrabia Taldea i l'associació Zabalte.

stats