Rajoy a Europa: "No vull instruccions, vull complir amb els deures"

El candidat del PP envia un missatge als mercats i diu que ell "trencarà" l'evolució negativa de la prima de risc espanyola. Reclama una majoria absoluta forta per "liderar la gegantesca tasca nacional" per complir amb els requisits de la zona euro.

Joan Rusiñol
2 min

SantanderEl candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha elevat avui el to per calmar els mercats i a Europa, conscient que el miren i que comencen a penalitzar la seva manca de concreció. Amb el rerefons de la prima de risc pels núvols, ha provat de deixar clar que tot plegat és culpa de l'herència del govern sortint i que no té res a veure amb ell. De fet, ha dit que un triomf del PP "trencarà" la dinàmica que ha portat a la situació actual i que ha disparat la prima de risc. Ha deixat clar que, si governa, complirà amb els "deures" que tenen tots els estats de la zona euro per assegurar que Espanya és respectada. Ha dit que el seu objectiu és anar a Brussel·les a "opinar, participar i no que ens manin i ens donin ordres".

Per això, ha assegurat que –si governa– aplicarà una política d'"austeritat" perquè no vol "ni dèficit i deute públic ni una administració malgastadora" com a parer seu ha estat l'executiu de Zapatero. Per poder fer les reformes necessàries, ha apel·lat avui amb més força que els últims dies a la necessitat de tenir un gran "suport democràtic" per poder actuar amb "fermesa, valentia i sens demagògia". Ha assegurat que l'Estat espanyol té per davant "una gegantesca tasca nacional" que el seu eventual govern "liderarà" però ha exigit la col·laboració dels agents socials i els mitjans de comunicació.

Segons ha dit, l'herència socialista deixa "una enorme desconfiança dins i fora" i, en canvi, ell es compromet –diu– a aportar "seguretat i certeses" amb unes "regles de joc" clares que defugin els canvis de rumb constants. Segons ell, és la manera d""enviar un missatge de fiabilitat i seriositat a Europa". El PP, assegura, representa el "projecte del sentit comú" perquès Espanya "ja no està per contes" i ha dit al PSOE que l'estratègia de "la por" no serveix, que l'única cosa que es percep és "preocupació perquè les coses segueixin com estan".

stats