ELECCIONS 20-N

'Herald Tribune': "Almenys els espanyols poden decidir a les urnes"

El diari destaca en portada l'imminent canvi de govern a Espanya

Ara
2 min
Portada d'aquest divendres de l'edició europea d'IHT.

BarcelonaLa portada de l'edició europea de l'International Herald Tribune, l'edició global del diari New York Times, s'obre avui amb una gran fotografia de guàrdies civils defensant les oficines del Banc d'Espanya a Barcelona durant la protesta estudiantil. L'article constata la previsible derrota del PSOE a les eleccions de diumenge i la posa en el context de la crisi de l'euro.

"Els espanyols, almenys, podran apagar l'interruptor a través de els urnes. A Grècia i Itàlia, governs tecnòcrates no electes s'hi han instal·lat en les últimes setmanes per substituir governs impopulars que s'han demostrat incapaços de combatre l'encariment del deute".

La crisi i la perspectiva d'un canvi polític podrien haver animat les mobilitzacions després del sorgiment dels indignats, argumenta el NYT, però la inquietud sobre la viabilitat de l'eurozona ha restat interès a una campanya que ja era "insípida".

"En una Europa mancada de lideratge", Zapatero i Rajoy "s'han refugiat en les generalitats, sense explicar quins canvis polítics plantegen per fer que Espanya surti del forat amb un atur del 21% –el doble de la mitjana europea– i la prima de risc en valors rècord".

De Mariano Rajoy, el NYT diu que "ha afegit poc carisma i poques novetats a l'escena política, però s'ha mantingut allunyat de la controvèrsia i ha conservat la unitat del partit, s'ha reforçat, mentre que els socialistes s'enfonsen als sondejos d'opinió". De Rubalcaba, el diari destaca que "ha proposat augmentar els impostos als rics i als bancs", però "no s'ha distanciat significativament de Zapatero, o de les polítiques d'un govern desacreditat en què ell mateix va ser una figura destacada".

El diari recorda que després de Portugal, Grècia i Itàlia, diumenge "els quatre països de la crisi de l'euro del sud d'Europa hauran canviat el govern en només sis mesos". Irlanda també ho va fer el passat febrer.

"Fins i tot si els gairebé 36 milions d'electors d'Espanya donen una victòria contundent a Rajoy, s'haurà d'enfrontar a una situació econòmica que ell mateix ha considerat la més difícil des del retorn d'Espanya a la democràcia en la dècada dels setanta", apunta el diari. El NYT considera prioritària "una reforma més contundent del sector bancari d'Espanya, sobretot de les caixes, paralitzat per excés de préstecs a un sector de la construcció ensorrat".

stats