Rajoy aguanta l'embat de Rubalcaba

Rubalcaba diu que al PP "no li preocupa" la sanitat pública i Rajoy critica les retallades del PSOE

Miquel Codolar
4 min

MadridEl candidat del PP, Mariano Rajoy, ha aguantat l'embat del socialista Alfredo Pérez Rubalcaba durant l'únic debat d'ambdós candidats. Rajoy ha dit a la seva última intervenció que Espanya "necessita un canvi amb urgència". Ha dit que sap que "serà difícil" i que cal "no descansar fins que ho aconseguim", referint-se a la sortida de la crisi, perquè "som una gran nació i no ens rendim mai". El candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, dirigint-se explícitament als indecisos, els ha demanat que votin i ho facin també amb els valors i principis a la mà. Ha reconegut que la situació és "molt complicada" però que cal "sortir junts, amb acords". Ha demanat que no es trenquin els equilibris socials per resoldre la crisi. "No tinc la solució per a tots els problemes, però mai m'arrugo i sé que quan la situació és critica, cal actuar en comptes d'esperar", ha dit.

Ambdós candidats coïncideixen amb ETA

Rubalcaba ha volgut acabar l'últim bloc del debat parlant d'ETA i li ha dit que "passi el que passi estic a la seva disposició si estic a l'oposició". Rajoy li ha respòs que "jo faré el mateix, sigui quina sigui la meva posició al futur per preservar aquesta unitat contra el terrorisme". Però el candidat del PP ha volgut dir unes paraules sobre la política exterior i ha criticat que l'executiu socialista s'hagi fixat més amb Palestina que amb Europa. Pel que fa a les diputacions, Rubalcaba ha defensat repartir les competències d'aquestes administracions "preconstitucionals" entre les autonomies i els municipis. Rajoy no les vol suprimir perquè diu qeu l'estalvi seria "insignificant".

Pel que fa a la llei d'igualtat, Rubalcaba ha reclamat al PP que retiri el recurs sobre els matrimonis homosexuals i ha indicat que és políticament correcte dir que tothom concilia però "a la pràctica elles concilien més que ells". Rajoy s'ha mostrat "d'acord" amb el candidat socialista pel que fa a la conciliació laboral i la igualtat i també pel que fa als horaris europeus. Sobre el matrimoni homosexual ha confirmat que no retirarà el recurs en contra.

Rajoy critica les retallades del PSOE

Rubalcaba ha dit que és "gravíssim" que s'estigui privatitzant la sanitat pública a les autonomies on governa el PP i ha dit que al programa del PP no hi ha cap paraula sobre el finançament de la sanitat. Per això ha indicat que "amb vostès la sanitat pública no està garantida". Pel que fa a l'educació, Rubalcaba ha criticat que a Madrid es restin diners a l'educació pública per l'educació concertada, a la que segons el candidat socialista se li permet derivar els alumnes immigrants a l'educació pública. Rajoy li ha respòs que els pitjors enemics de les polítiques socials són els que gestionen malament l'economia, destrueixen ocupació i no aconsegueixen els diners per finançar-la. Segons Rajoy és per aquest motiu que el PSOE ha hagut de fer "els majors ajustaments econòmics de la democràcia". Ha retret al govern socialista que marxarà en un moment en què la desigualtat entre rics i pobres a Espanya és "la quarta més alta d'Europa".

Rubalcaba acorrala Rajoy a preguntes

Rubalcaba ha preguntat diverses vegades al candidat del PP, Mariano Rajoy, si modificarà la reforma laboral i les prestacions per desocupació tal i com exposa al programa electoral del PP. Rajoy ha acusat Rubalcaba de "mentir" i fer "insídies" perquè ha assegurat que no pretén modificar la quantitat per la desocupació. Rubalcaba s'ha mostrat convençut que Rajoy baixarà aquestes prestacions i farà "el que vol la CEOE". Rajoy ha criticat a Rubalcaba per dir el que farà el PP amb "intencions i programes ocults" i ha advertit que "jo no sóc com vostè" abans d'enumerar diverses polítiques com l'increment de l'IVA i la congelació de les pensions que "no portava al seu programa". Ha indicat que "estem en condicions de sortir del forat on la política equivocada ens ha portat" amb el programa.

Rajoy no donarà "ni un euro" a les entitats financeres

Rubalcaba ha començat el debat advertint que si el candidat del PP, Mariano Rajoy, "explica el que té al cap, ni els seus propis electors li donaran el vot" i ha deixat anar diverses propostes econòmiques com demanar a Europa que retardi dos anys l'ajustament, al BCE que segueixi baixant els tipus d'interés, i que Europa ha de faci una espècie de Pla Marshal per Europa. Després d'aquestes paraules ha fet preguntat a Rajoy si posarà diners públics als bancs per salvar-los, tal i com ha assegurat que indicava el seu programa. Rajoy ha respòs que no donarà "ni un euro" a les entitats financeres i ha volgut conduïr el debat cap a la bombolla immobiliària, assegurant que el culpable va ser l'executiu de Rodríguez Zapatero, donant dades sobre la creació d'habitatges del 2006. Ha criticat l'increment dels impostos de l'executiu socialista i ha dit que "dels rics només se'n recorden en campanya electoral".

El debat comença al twitter: Rubalcaba sent "responsabilitat" i Rajoy vol que sigui "interessant per a tots"

Els candidats han arribat al palau de congressos de Madrid puntualíssims i ambdós amb una corbata blava. Mariano Rajoy, del PP, ha indicat al twitter moments abans, que espera que el cara a cara sigui "interessant per a tots" perquè "es tracta de sumar contra la crisi i per un futur millor". El candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, també ha utilitzat el twitter per dir que sentia "una gran responsabilitat".

stats