CARA A CARA HEREU-TRIAS

Trias ataca Hereu en economia i l'alcalde contraataca en seguretat en el seu primer cara a cara

Trias lamenta que la Generalitat hagi “intervingut” els comptes de Barcelona i Hereu replica que és fals. L'alcalde i candidat a la reelecció retreu a CiU que no es comprometi des de la Generalitat a complir amb l'increment de Mossos previst pel tripartit a Barcelona.

Redacció
3 min

BarcelonaL'estat de les finances de l'Ajuntament de Barcelona, però també la seguretat a la capital catalana, han centrat el gruix del primer debat cara a cara entre l'alcalde i candidat a la reelecció pel PSC, Jordi Hereu, i el candidat de CiU, Xavier Trias. En debat, organitzat per La Vanguardia i Rac1 a la Pedrera, Trias ha posat en alerta en assegurar que les finances de l'Ajuntament de Barcelona estan intervingudes per la Generalitat des del moment que l'administració catalana ha “obligat” a fer un pla d'ajustament econòmic al consistori. Hereu ha negat que es tracti d'una intervenció i ha assegurat que l'Ajuntament de la ciutat gaudeix de bona salut financera i té superàvit corrent.

"L'Ajuntamt de Barcelona és solvent. No parli d'intervenció", ha asseverat un Hereu, que es nega a donar per perduda l'alcaldia i ha dominat una part del debat. "CiU demana cada any més inversió perquè sap que la institució té capacitat i solvència", ha replicat Hereu a Trias, i encra ha retret a CiU que estigui "exagerant" l'estat de les finances de les institucions que ha governat el PSC sense calcular que estan "malmetent la confiança en les institucions", cosa que s'ha negat a "permetre". Trias ha replicat la major insistint en què el pla d'ajustament pressupostari que ha obligat a fer la Generalitat és la prova que les finances de l'Ajuntament "no estan tan bé" com assegura Hereu.

També en matèria de seguretat, Hereu ha retret a Trias que n'hagi fet un "camp de batalla" mentre la Generalitat hagi fet marxa enrere en els compromisos d'increment de Mossos a la cioutat adquirit pel tripartit, cosa que ha negat el candidat de CiU. "De cop vostè s'ha trobat valent amb la Generalitat", ha etzibat Trias a Hereu, i encara li ha recordat que mentre governava el tripartit a la Generalitat no va fer escarafalls a renunciar a l'increment de Mossos per facilitar el desplegament a la resta del país. També s'ha compromès a "barallar-se" amb qui calgui de la Generalitat si és alcalde per garantir l'increment de Mossos previst, si cal més tard. Hereu ha estat especialment hostil amb el paper dels Mossos d'Esquadra, a qui ha reclamat més implicació en la lluita contra l'incivisme a la ciutat.

En matèria de mobilitat, més coincidències que desacords, tot i que amb matisos, més de discurs que tècnics. Ara bé, per Xavier Trias és un "disbarat" que el servei de Bicing costi 15 milions a l'any. En el debat cara a cara entre els dos principals aspirants a l'alcaldia de Barcelona, just quan falten dos mesos pels comicis locals, Trias s'ha compromès a oferir "mà estesa" encara que arribés a obtenir la majoria absoluta, mentre Hereu ha refermat el seu compromís en un govern de "progrés", malgrat que no ha tancat la porta a cap entesa, tampoc amb CiU.

Trias, "el canvi; Hereu "el futur"

Mentre Xavier Trias s'ha reivindicat "el canvi" després de 32 anys de governs socialistes a Barcelona. Però Hereu, que li ha recordat que ell només fa quatre anys que és alcalde mentre Trias en porta 30 en política, s'ha erigit en el millor candidat per encrar la Barcelona "del futur". El candidat de CiU ha situat el canvi de model de ciutat que opina que va funcionar amb la Barcelona olímpica, però que ja no té futur. Ha situat la plaça de les Glòries com el paradigma de la manera de fer socialista, que després d'anys d'inversions, s'ha vistq ue és un "desastre" i haurà d'anar a terra. Per ell, Hereu ha construit grans "decorats". I Hereu ha replicat que no ha fet decorats, però sí aque ha construit a base de debat amb molts "actors". Una ciutat "construida de baix a dalt", ha reivindicat Hereu, que ha assegurat que "respecta" la consulta d'independència quew promou la societat civil pel 10-A, però que no hi pensa participar. "Jo sí, i com tothom sap votaré que sí", ha respost el candidat de CiU.

stats