22-M

El PP escombra a tot l'Estat i ja mira cap a la Moncloa

Els populars han arrencat de les mans del PSOE feus històrics socialistes com Castella-la Manxa o l'ajuntament de Sevilla. Bildu i Foro Asturias han estat els altres grans vencedors de la jornada electoral

Redacció
3 min
El líder del PP, Mariano Rajoy, ja pensa en les eleccions espanyoles de l'any vinent / EFE

BarcelonaEspanya ha girat cap a la dreta en aquestes eleccions municipals, en què el PP s'ha proclamat clar vencedor i ha registrat també un gran ascens en totes les autonomies que estaven en joc. A tot l'Estat, el PP ha obtingut 2,2 milions de vots més que el PSOE, una distància de deu punts i 4.600 regidors més que els socialistes. A més, els populars han arrencat de les mans del PSOE tradicionals feus socialistes com Castella-la Manxa o l'ajuntament de Sevilla i miren ja cap a les eleccions espanyoles del mes de març, que els poden portar a la Moncloa. De moment, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha descartat avançar els comicis. Bildu, que ha obtingut uns grans resultats a Euskadi, i el Foro Asturias, comandat per Francisco Álvarez-Cascos, han estat els altres grans triomfadors de la jornada electoral.

El PSOE salva Extremadura però perd Castella-la Manxa

La victòria més sonada dels populars l'ha aconseguit la número dos del partit, María Dolores de Cospedal, que serà la propera presidenta de Castella-la Manxa, comunitat que sempre havia governat el PSOE. El PP també ha aconseguit el 'sorpasso' a Extremadura, on s'ha convertit en la força més votada, tot i que l'entrada d'IU al parlament extremeny permetrà al socialista Fernández Vara mantenir la presidència de la comunitat en mans del PSOE. Els populars també han arrasat a les eleccions autonòmiques del País Valencià, de les Balears, de Madrid, de Castella i Lleó, de Múrcia, de la Rioja i de Cantàbria. A més, a l'Aragó, també són la força més votada però el PSOE podria mantenir el govern si aconsegueix un pacte amb el PAR. A Canàries i a Navarra, el govern quedarà pendent dels pactes postelectorals.

Bildu i Álvarez-Cascos, els altres guanyadors

La candidatura independentista de Bildu ha estat l'altra gran triomfadora de la nit. A Euskadi, Bildu ha estat la força que obté més regidors i la segona en vots, només per darrere del PNB. Els independentistes aconseguirien, a més, apartar el socialista Odón Elorza de l'alcaldia de Donosti. A Astúries, la sorpresa ha estat la irrupció de Foro Asturias, el partit que comanda l'exdirigent popular Francisco Álvarez-Cascos, que s'ha convertit en la primera força i que pot governar amb el suport del PP.

Zapatero descarta avançar les eleccions

Els populars consideren que els resultats de les eleccions donen el tret de sortida a un canvi històric que esperen confirmar a les eleccions espanyoles del març vinent, uns comicis que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha descartat avançar, tot i els negatius resultats del PSOE. Segons Zapatero, en el moment actual és necessari "culminar les reformes iniciades al Parlament". En canvi, el president del PP, Mariano Rajoy, s'ha mostrat feliç pels resultats obtinguts pels populars. Rajoy, que ha comparegut a la seu del carrer Génova de Madrid, acompanyat de la reelegida presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i el també reelegit alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón, s'ha compromès que el seu partit governi per a tots, avançant així la previsible victòria del PP a les eleccions de l'any vinent.

stats