ELECCIONS MUNICIPALS
Política 24/05/2011

Un vot que val una alcaldia

El guanyador de les eleccions s'ha decidit per un sol vot en sis pobles dels Països Catalans. Són municipis petits on cada vot té una gran repercussió. I en d'altres casos s'hi generen empats que haurà de desfer la junta electoral. És el que passa a Sant Jaume de Frontanyà, on els rivals són el fins ara alcalde i la seva dona

Sergi Sabaté
3 min
Una imatge de Sant Jaume de Frontanyà / Ajuntament

BarcelonaLes eleccions municipals es poden guanyar per un vot o fins i tot poden acabar en empat. Aquest és el cas del poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà). Fins ara hi governava Ramon Vilalta (ERC) però, en aquestes eleccions, Progrés Municipal (PM), la marca blanca del PSC, ha guanyat perquè ha aconseguit el vot de 9 veïns, per la qual cosa li corresponen dos dels tres regidors del consistori. Vilalta només ha aconseguit 8 vots, que atorguen un regidor. Però, a més a més, el resultat és exactament el mateix que el de CiU, en què la candidata és la seva dona. La Junta Electoral haurà de decidir a qui s'adjudica aquesta acta. “No sabem si ho faran per sorteig, o per nom del candidat, o del partit, no en tenim ni idea”, admet Vilalta. Avança que, digui el que digui la junta, acataran la decisió. En tot cas, queda pendent quin dels dos membres del matrimoni Vilalta entrarà al consistori, però l'alcalde serà un tercer, que té 1 vot més que ells, Rubén Lladós, candidat de PM.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abstenció del 100%

Un altre cas curiós és a La Vilella Alta (Priorat), en què la participació ha estat del 0%. Cap veí dels 112 habitants amb dret a vot l'ha exercit. El motiu és que només hi havia una única llista, del Partit Popular, encapçalada per un home de les illes Canàries. Es tracta d'una llista fantasma en què els partits només pretenen sumar vots per aconseguir més quota als consells comarcals i a les diputacions. L'alcalde en funcions, Josep Maria Rebull, haurà de formar una junta gestora durant sis mesos fins que la Junta Electoral decideix si es convoquen noves eleccions.

La complexitat de les llistes obertes

Les llistes obertes, que s'apliquen als municipis de menys de 250 habitants, també donen situacions curioses sobre el paper. Per exemple, al municipi de Clariana de Cardener (Solsonès) les dades oficials mostren que CiU ha obtingut 54 vots i quatre regidors i l'agrupació ICC-AM només ha tret un regidor amb 55 vots, un més. Però en aquests casos es tracta de votar individualment a la persona que es vol que sigui el representant. L'alcalde, Albert Bajona, explica que els ciutadans només podien marcar quatre noms a la papereta. CiU va presentar quatre candidats que van sumar més vots que els cinc candidats d'ICC. Bajona confessa que, durant la campanya, havien demanat als veïns que distribuïssin els vots entre els seus candidats per fer-los entrar tots al consistori i al final s'han trobat que, amb tanta dispersió del vot, només ha entrat el segon de la seva llista: els altres regidors que han aconseguit més vots són tots els candidats de CiU.

Mirant les dades, aquesta situació es repeteix a Rabós d'Empordà (Alt Empordà) en què CiU suma 3 regidors amb 52 vots i PM, amb 53 vots, només té dos representants al consistori. I és que la xifra definitiva de vots es calcula dividint entre quatre el nombre total de vots dels candidats de cada llista. En aquest cas, els representants de CiU haurien obtingut, individualment, 208 vots i els del PSC uns 212 que a l'hora de dividir donen aquest resultat de 52 i 53 respectivament.

Un vot decanta la balança

A banda d'aquests casos especialment complicats, en alguns municipis l'alcaldia s'ha decidit simplement per un sol vot. A Beniatjar (Vall d'Albaida) C.M. Compromís ha guanyat sumant 100 vots, que li dóna 4 regidors. Els altres tres se'ls queda el Partit Popular que ha obtingut 99 vots. A Argençola (Anoia) Iniciativa i Esquerra han empatat a dos regidors, però els ecosocialistes han obtingut 78 vots, un més que els republicans. CiU (64 vots) tindrà un regidor en aquest consistori que pot decidir l'alcaldia. A Sanaüja (Segarra) PSC i CiU han empatat a tres regidors. Els socialistes han aconseguit 106 vots i els convergents 105. Esquerra, amb 41 vots i un edil, pot tenir la clau.

En tres pobles en què només hi havia dues candidatures el veredicte s'ha decidit per un sol sufragi. A Porrera (Priorat) el PSC ha aconseguit quatre regidors amb 140 vots, un més que SpP-AM, que s'haurà de conformar amb tres representants.

A Oliana (Alt Urgell) Antoni Vilaginés (PSC) ha perdut l'alcaldia per un sol vot. Els 513 vots de la llista els donen quatre representants al consistori mentre que CiU en suma cinc gràcies a les 514 paperetes que van aconseguir.

Finalment a Benimeli (Marina Alta) el PP tindrà 4 regidors pels seus 128 vots i Iniciativa per Benimeli 3 regidors amb 127 vots.

PxC a Nalec

Plataforma per Catalunya ha obtingut representació a Nalec, un petit poble de l'Urgell, que té un cens de 91 habitants. La formació d'ultradreta ha aconseguit un regidor (24 vots), mentre que ERC i CiU, empatats a 32 vots, també han tret un regidor cadascú en un ple que en té tres.

stats