POLÍTICA
Política 23/11/2012

Les acusacions a Mas de l'esborrany polèmic es basen en un anònim que la Policia Nacional no té

El Sindicat Unificat de Policia ha fet públic aquest divendres el polèmic suposat 'esborrany', que el ministeri d'Interior diu que no troba i que no li consta que existeixi. L'informe no té data, ni signatura, ni número de registre

Laura Díaz-roig
3 min
Esborrany policial utilitzat pel diari 'El Mundo' per acusar Mas de tenir comptes en paradisos fiscals / XAVIER BERTRAL

BarcelonaL'esborrany d'informe que suposadament va elaborar el cap d'un grup de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional [document en pdf] basa les acusacions contra el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Artur Mas, en un anònim que ells mateixos no tenen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Sindicat Unificat de Policia ha fet públic aquest divendres el polèmic suposat 'esborrany' –que el ministeri d'Interior diu que no troba i que no li consta que existeixi– i ha assegurat que el 29 d'octubre es va mantenir una reunió entre la Fiscalia de Barcelona i el comissari en cap de la UDEF on es va plantejar la situació i la necessitat de fer nous escorcolls. "Els fiscals van contestar que el jutge no tenia intenció de continuar i que les peticions s'havien de motivar molt en època de precampanya i ho veien poc factible", assegura el sindicat en una nota afegida com a introducció a l''esborrany'.

El suposat esborrany d'informe fa un repàs dels principals aspectes del cas Palau, començant per la investigació feta per l'Agència Tributària que va originar el cas. També menciona alguns anònims, entre els quals, un que anava complementat amb "informació detallada" sobre presumptes entramats societaris que un testimoni no identificat atribueix a la família Pujol. Aquest anònim parlaria de les comissions que presumptament el pare de Mas hauria rebut a Liechtenstein per fer-se càrrec de les societats. "Una part dels diners els desviava al seu propi fill", afegeix l'esborrany. Però ni l'autor –desconegut– de l'esborrany ha vist aquest anònim. Admet que "no en té coneixement ni aquesta unitat policial ni el jutge, tot i que existeix la promesa d'entrega per part dels Mossos d'Esquadra".

Nous testimonis

D'altra banda, l'autor de l'esborrany assegura que hi ha una sèrie de persones –"en alguns casos, molt vinculades políticament a CiU i en altres, que han col·laborat transportant diners en efectiu a Andorra i Londres– que volen col·laborar en la investigació perquè s'han sentit enganyats. "En alguns d'aquests casos podrien fins i tot declarar en seu judicial, sempre que es garanteixi la seva seguretat i puguin tenir la condició de testimoni protegit", destaca l'esborrany.

Respecte a la família Pujol, l'autor de l'esborrany subratlla que Jordi Pujol Ferrussola va construir a Mèxic un ressort –inaugurat el novembre del 2010–, i que part de l'efectiu rebut procedia de comptes d'un banc a Ginebra, "on s'ha detectat una fundació de la qual deriven vuit societats, amb un capital disponible de 165 milions de francs suïssos i dels quals els beneficiaris últims són el matrimoni Pujol-Ferrussola i els seus fills". També detalla altres comptes del fill de Jordi Pujol a Lausana i Londres.

Finalment, també assegura que el pare de Mas tenia dipositats a la Unió de Bancs Suïssos 2,3 milions d'euros, "sense poder justificar l'origen d'aquest efectiu".

Conclou que, davant la "gravetat" dels fets assenyalats, "un cop continuessin les gestions de verificació dels fets" caldria sol·licitar al jutge les comissions rogatòries necessàries per fer les comprovacions. El jutge que instrueix el cas Palau, Josep Maria Pijuan, assegura que no ha rebut aquest informe.

Sense signatura, ni data, ni número de registre

L'esborrany fet públic aquest divendres –i que el cap de la UDEF desconeix, segons va dir al jutge Pijuan– està signat, suposadament, per un inspector cap d'un dels grups de la UDEF, però al lloc on hi hauria d'haver nom del grup i on hi hauria d'haver el número de carnet professional de l'inspector –que seria la seva signatura– hi apareix una franja negra, com si estiguessin tatxats. La referència a la data també apareix de la mateixa manera.

Tampoc no hi ha cap número de registre de sortida del document, de manera que mai hauria sortit de les dependències policials per ser lliurat a un jutge, com es fa amb totes les diligències. De fet, en l'espai destinat al número de referència hi diu: "Esborrany pendent de registrar".

stats