França
Especials 05/04/2012

Sarkozy demana el vot per evitar "acabar com Espanya"

El president assegura que si guanya Hollande, França caurà en la gran crisi del deute. Segons Sarkozy, el seu programa "realista" contrasta amb el "festival de despeses" que ha presentat el socialista

Agències
2 min
President francès i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy / AFP

ParísEl president francès i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, ha fet una crida perquè els votants del seu país confiïn en ell per a un nou mandat si volen evitar la terrible crisi del deute que experimenten Espanya i Grècia.

Sarkozy ha parlat d'Espanya com l'exemple a no seguir davant les "altíssimes taxes d'interès" del deute espanyol i la "necessitat de reduir les pensions i retallar salaris". Segons el president, s'arribaria a aquesta situació si el candidat socialista, François Hollande, a qui ha acusat de "tenir el manual per a la fallida de França", guanyés les presidencials.

"La situació que afronten avui els nostres amics espanyols i grecs ens recorda la realitat", ha dit el candidat. A més, ha criticat la crisi de confiança que s'ha originat a Espanya "després de set anys de govern socialista", per justificar la continuació de les polítiques econòmiques i financeres que proposa el seu programa conservador.

Les propostes de Sarkozy

El president francès ha presentat aquest dijous els detalls de les seves propostes electorals per a la reelecció en els comicis electorals –la primera volta està convocada per al 22 d'abril–. En aquesta compareixença, ha sostingut que aspira a "construir una França prou forta per protegir els francesos".

Dels 53.000 milions d'euros d'estalvi necessaris per assolir l'equilibri, tres quartes parts haurien de procedir de les despeses i la quarta restant dels ingressos, ha indicat el candidat, i ha precisat que hi han de col·laborar tant l'estat com la seguretat social, els municipis i les regions.

El seu programa, "realista" als seus ulls, contrasta amb el "festival de despeses" que ha presentat el socialista François Hollande i que, segons ell, "ningú sap com seran finançades".

El president ha assegurat que si és reelegit en els comicis sol·licitarà a la Unió Europea la congelació de l'aportació francesa al pressupost comunitari, fet que estalviaria al país 600 milions d'euros a l'any, i ha afegit que sotmetrà a votació a partir de l'estiu l'anomenada 'regla d'or' que vetlla per l'equilibri pressupostari.

Altres mesures que Sarkozy promet aplicar són la creació del que s'ha denominat "IVA social" –que consisteix en l'augment de l'impost en alguns casos per compensar la rebaixa de cotitzacions socials a les empreses amb l'objectiu d'incrementar la seva competitivitat exterior– o la reducció del nombre de funcionaris públics als grans territoris.

Sarkozy s'ha negat a detallar un calendari precís d'aplicació de les mesures, i ha subratllat que, a diferència d'Hollande –que aquesta setmana va entrar en detall sobre el seu hipotètic primer any de mandat–, ell es compromet a aplicar les reformes "durant els pròxims cinc anys".

Com a complement del seu programa i per acabar d'avançar en uns sondejos en què encara no supera en la segona volta al socialista, els militants del seu partit, Unió per un Moviment Popular, distribuiran als ciutadans la "carta al poble francès", en la qual recopila els seus valors de "treball, mèrit, austeritat i autoritat".

stats