PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Política 23/05/2014

Els impulsors del multireferèndum trauran les urnes al carrer el 25-M contra el "segrest de la democràcia"

Els convocants mantenen la convocatòria tot i la prohibició del Tribunal Suprem

Acn
3 min
El diputat de CUP David Fernàndez a la roda de premsa de Multireferèndum d'aquest divendres / ACN

BarcelonaEls impulsors del multireferèndum del 25 de maig mantindran les urnes al carrer contra el "segrest de la democràcia", tot i la decisió del Tribunal Suprem de prohibir aquesta votació perquè podria influir en els resultats de les eleccions europees. Els organitzadors ho han deixat clar aquest divendres al matí, abans de saber la decisió del Suprem, que ha tombat un recurs de mesura cautelaríssima que hauria permès la celebració legal del multireferèndum. Els convocants han avançat que, fos quina fos la decisió a l'alt tribunal, mantindrien la convocatòria i han cridat els ciutadans a participar en aquesta consulta tot i la "criminalització" per part de les institucions, ja que la democràcia "no només consisteix a anar a votar cada quatre anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem comparteix l'argument de la Junta Electoral Central (JEC) que les preguntes plantejades pels promotors de la iniciativa "constitueixen una activitat de naturalesa política susceptible d'influir en els electors i d'afectar els principis de reflexió i regularitat que han de presidir l'acte de votació". A més, creu que "l'eficàcia del debat social" pretès pels impulsors "no exigeix inexcusablement la seva coincidència amb l'acte de votació" i que es podria fer en "circumstàncies i moments diferents".

300 taules per tot Catalunya

Al migdia, abans de la resolució de l'alt tribunal, un dels promotors del multireferèndum, Ernest Gutiérrez, ha assegurat que el 25-M hi haurà unes 300 taules als carrers de Catalunya perquè l'expressió democràtica dels ciutadans "no és cap delicte". En una roda de premsa a la plaça de la Vila de Gràcia, Gutiérrez ha cridat els ciutadans a participar "perquè no decideixin per nosaltres", i així "recollir la voluntat popular" en els temes del multireferèndum.

Els organitzadors de la consulta ciutadana han coincidit que el multireferèndum no pretén influir en el resultat de les eleccions europees, com argumenta la JEC, sinó que reclama un debat "més ric" sobre una sèrie de temes que afecten la població, com el deute públic, els transgènics, la sobirania energètica, les iniciatives legislatives populars (ILP), els serveis socials, la línia de molt alta tensió (MAT) o BCN World.

L'activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Ada Colau ha apuntat que la seva organització dóna "ple suport" a la iniciativa davant del bloqueig d'altres vies d'expressió democràtica com les ILP. Colau ha recordat el periple de la ILP a favor de la dació en pagament presentada per la PAH, que va ser rebutjada al Congrés dels Diputats tot i recollir el triple de signatures necessàries i rebre un ampli suport social a les enquestes.

El diputat de la CUP David Fernàndez ha cridat els ciutadans a rebel·lar-se contra aquesta "democràcia tutelada" i ha recordat que les autoritats sempre han intentat prohibir aquestes consultes, com les que es van fer sobre el deute extern o sobre la independència de Catalunya a molts municipis del país. Fernàndez ha defensat que "no cal demanar permís per posar urnes, ni cal demanar perdó per omplir-les".

Els organitzadors han assegurat que han rebut moltes mostres de "solidaritat" des de la prohibició de la celebració del multireferèndum per part de la JEC. Segons els advocats del Col·lectiu Ronda que assessoren els convocants, la JEC fa una "interpretació restrictiva" del dret a la participació per justificar la prohibició del multireferèndum, una lectura que al seu parer no està avalada pels precedents establerts pel Tribunal Constitucional.

stats