Política 15/05/2014

Margallo: un estat "lil·liputenc" quedaria fora de la UE i en mans de les grans multinacionals

El ministre d'Exteriors diu que "la fragmentació dels estats" és el "gran somni" dels grups multinacionals

Efe
2 min
El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García Margallo / EFE

Sant SebastiàUna Catalunya independent seria un estat "lil·liputienc" fora de la UE. Així ho ha definit el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, en un acte electoral del PP a Sant Sebastià en què ha donat una conferència sobre l'estat espanyol i la importància de les properes eleccions europees. Fa uns mesos García-Margallo ja va dir que una declaració unilateral d'independència condemnaria Catalunya "a vagar per l'espai sense reconeixement pels segles dels segles". Aquest cop la metàfora ha estat més literària i García-Margallo ha comparat la Catalunya independent amb l'illa fictícia de Liliput del llibre 'Els Viatges de Gulliver'. Segons el ministre, la independència de Catalunya o d'Euskadi podria fer que grans empreses multinacionals "imposin les seves decisions als estats lil·liputencs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per García-Margallo, en l'economia globalitzada grans grups econòmics "són capaços d'imposar decisions parapolítiques als estats". "La fragmentació dels estats" és el "gran somni" dels grups multinacionals, ha afegit.

El ministre ha destacat que de les 150 grans economies del món 87 són grups multinacionals i només 63 són estats, motiu pel qual "la regressió cap a un procés secessionista" no té sentit, al seu parer, no només per raons "sentimentals", sinó "en termes pràctics".

Com a exemple ha recordat que la crisi financera "es va endur els països més petits " i va ensorrar els sectors financers d'Irlanda, Islàndia i Xipre perquè "les entitats financeres valen el que tingui el Tresor que hi ha darrere i que al final respon dels deutes".

Per tots aquests motius, Margallo creu que Catalunya "no seria expulsada de la UE" si s'independitza, sinó que quedaria "exclosa des del minut u" i per tornar a integrar-s'hi hauria de ser acceptada per unanimitat per tots els estats membres, "cosa que mai passaria".

Segons la seva opinió, la comunitat internacional no reconeixeria un nou Estat sorgit d'un referèndum "inconstitucional", de manera que es convertiria en un territori que no seria un Estat en termes internacionals, "de manera que "quedaria al marge, entre altres coses, del Fons Monetari Internacional".

stats