Baden-Württenberg, capital Fukushima

3 min

En ciència política hi ha un fenomen ben conegut que s’anomena “efectes de contaminació”. De manera ràpida, el que s’assumeix darrere d’aquesta teoria és que tant les elits polítiques quan determinen les seves decisions d’entrada en unes eleccions (presentar-se o no, fer-ho sol o no) i els votants quan escull a qui votar, no prenen decisions únicament i exclusiva en base a l’arena de competició que s’està decidint. Deixant de banda les actituds de les elits polítiques, que pel que aquí respecta no ens venen al cas, els votants poden tenir actituds que estan “contaminades” si per exemple, en les eleccions autonòmiques catalanes voten en base a criteris i propostes de polítiques públiques d’unes altres eleccions, com ara les generals. La literatura ha analitzat considerablement aquest fenomen, tot assumint que la contaminació es redueix a un fenomen entre eleccions que són contemporànies en el temps i l’espai. Per tant, segons aquest criteri, les eleccions europees i les estatals podrien estar contaminades; les municipals i les autonòmiques; i fins i tot entre districtes d’una mateixa elecció. Ara bé, el que la literatura no ha establert mai és que les eleccions poden estar contaminades fins i tot quan no són contemporànies en l’espai. Això és precisament el que està succeint en les previsions de suport als partits polítics per eleccions als lands a Alemanya. El proper cap de setmana se celebren eleccions a dos lands al sud-oest del país, a Reihnland-Pfalz i a Baden-Württenberg (de les eleccions en aquest darrer land en vam parlar fa poc). A Baden-Württenberg, on les eleccions se celebren el proper diumenge 27, els conservadors de la CDU veuen amenaçats per primer cop des de la creació del land el 1953 la seva hegemonia arran dels bons resultats que pronostiques les enquestes a Verds i socialdemòcrates. En el següent gràfic mostrem l’evolució de la intenció de vot en les eleccions a aquest land. Malgrat que els Verds semblava que tenien moltes possibilitats d’acabar segons i poder liderar una coalició verda-roja, en els darrers temps el partit havia anat patint una constant caiguda en la expectativa de vot, que els havia deixat uns cinc punts per sota de l’SPD.

Ara bé, això era fins fa una setmana. Després del gran terratrèmol, el tsunami i el desastre nuclear al Japó, el partit Verd ha reactivat encara més el seu ja de per si tema estrella de l’energia nuclear i de la necesitat de tancar les plantes atòmiques, al mateix temps que creixia notablement la por i les reticències a aquest tipus d’energia a Alemanya. Els resultat? En menys de 10 dies el partit Verd ha incrementat la seva expecatativa de vot en un 25%, passant del 20% que li donaven les eleccions a començaments de març al 25% que li han donat en les enquestes publicades aquest cap de setmana. Vegem-ne l’evolució més recent (la línia de punts assenyala el dia de la catàstrofe al Japó. L’enquesa publicada el 12 de març es va realitzar entre el 4 i el 10 de març). Per veure la sèrie completa d’enquestes ho podeu fer aquí.

Tal i com s’observa en el gràfic doncs el desastre nuclear al Japó sembla que ha encoratjat a molts votants a replantejar-se el seu vot per les eleccions del proper diumenge. Sorprenentment, sembla que l’SPD no rep tant les conseqüències del desastre com el partit d’Angela Merkel, que en els darrers dies ha caigut precisament en la seva expecativa de vot en 5 punts percentuals. La situació que marquen ara mateix les enquestes permetria que la coalició Verds-socialdemòcrates pogués arribar al parlament d’Stuttgart, tot i que sempre dependria de si l’FPD i L’esquerra poden aconseguir el 5% dels vots que els permetria entrar al parlament. Vegem doncs que un fenòmen ocurregut a milers de quilòmetres de distància i que, aparentment, no té cap mena d’influència sobre les eleccions a Baden-Württenberg sembla que està permetent als Verds de remuntar en les enquestes, cosa que els podria fins i tot permetre liderar una hipotètica coalició amb els socialdemòcrates. Tindrem un ull amatent a l’evolució de la intenció de vot a Baden-Württenberg; l’altre ull, a Fukushima; sembla que aquella central té alguna cosa més a dir-hi del que qualsevol s’hauria pogut imaginar....

stats