ERC i ICV: companys de viatge?

2 min

Aquest diumenge Eduard Voltas ens proposava una nova ucronia a la qual, d’alguna manera o altra, moltes altres persones aspiren: la creació d’una coalició d’esquerres a Catalunyala Syriza Catalana- per tal de disputar una hegemonia a CiU que, de moment, sembla indestructible. Un exercici que recorda a una altra gran pregunta hipotètica que fa ballar el cap a periodistes avorrits: quins serien els resultats de les eleccions si apliquem una llei electoral diferent? Davant d’aquests exercicis de política ficció convé recordar, com sempre fem, que en política, o en tants altres llocs, 1+1 no acostuma a ser igual a 2. Una nova coalició canvia les regles de joc i les persones adapten el comportament a la nova situació: pensar només en l’efecte mecànic menysté un efecte mecànicpsicològic Suposem, però, que Voltas té raó i ERC i ICV comencen a buscar punts de contacte. Com en tot acord, hauran de començar buscant possibles punts d’entesa abans d’intentar convèncer els votants. N’hi ha més enllà de l’afirmació un xic etèria que els dos formen part de l’esquerra catalana? El Comparative Manifesto Project, un projecte que es dedica a codificar els programes electorals, ens en pot donar algunes pistes. Presentem en el gràfic següent el resultats de tres dimensions: l’eix esquerra-dreta, l’economia i l’Estat del benestar. Per cada una d'elles es presenta allà on s'ubica ideològicament ERC i on ho fa ICV.

Es fa palès que en la dimensió econòmica i de l'Estat del benestar la mitjana és molt semblant. A nivell ideològic, com ens imaginàvem, el partit de Joan Herrera surt més a l’esquerra que els homes de Junqueras. Vist això, les discrepàncies no semblen ser moltes... amb una gran excepció! La qüestió territorial. El gràfic següent mostra l’evolució de la importància que s’ha donat al tema territorial durant els darrers anys (desgraciadament encara no hi ha dades per les eleccions més recents). Valors més alts representen que s’hi ha donat un èmfasi més important. Per contra, valors més baixos signifiquen que aquest tema és menys prioritari.

Com es podria intuir a priori, ICV prioritza menys la qüestió territorial que ERC. Curiosament (i s’hauria de veure quin efecte va tenir el tripartit en tot plegat), l’èmfasi de demandes territorials va baixar per tots dos partits a partir del 2004. Amb tot, són unes dades que confirmen intuïcions prèvies i permeten afirmar que, a diversos nivells, la coincidència de programes es produeix. Si, com afirma Voltas, donaran el sorpasso *Per qüestions del projecte, les dades d’ICV corresponen a les d’IU, atès que no s’han codificat els programes dels ecosocialistes.

stats