Especials 31/05/2011

Els escolars que comencen a fumar en un mes poden ser addictes a la nicotina

2 min

BarcelonaEls escolars que comencen a fumar, en quatre setmanes o un mes poden ser addictes a la nicotina, segons el document de consens sobre tabac de Catalunya que amb motiu del Dia Mundial sense Tabac s'ha lliurat avui a la presidenta del parlament català, Núria de Gispert.

El document, promogut pel Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i la Coalició de Ciutadans amb Malalties Cròniques, assegura que el major increment del consum de tabac entre la població escolar se situa entre 12 i 14 anys, i l'augment absolut entre els 14 i 16.

Assenyalen els experts a més que, segons aquestes dades, les campanyes de prevenció haurien de centrar-se en els 12-14 anys, que és el moment en què es concentra el major percentatge de la població que s'inicia en l'hàbit del tabac, i que les accions han de ser globals a l'entorn escolar perquè les de caràcter aïllat a les aules no assorteixen cap efecte.

Carles Ariza, representant de CNPT, ha dit a EFE que Núria de Gispert ha comentat amb els assistents aspectes sobre el tabac, com les dades fetes públiques ahir que assenyalen que els nens que viuen en entorns de fum i tenen pares fumadors, fumen l'equivalent a cinc cigarrets al dia.

Han parlat a més que ja hi ha treballs que constaten que la prohibició de fumar en espais públics no ha suposat un augment de fumadors a les cases, com algunes veus havien denunciat fa poc.

Segons l'enquesta de salut de Catalunya de 2006, tres de cada deu joves de 15 a 24 anys fuma diàriament, i les dones són les que més fumen entre els 15 i els 18 anys.

Els psicòlegs i psiquiatres que han elaborat aquest informe, elaborat en el marc de la campanya "Nous Aires en el Control del Tabaquisme", asseguren que la dependència de la nicotina, a més d'un risc per a certes patologies, com la MPOC (Emfisema pulmonar), és un trastorn psiquiàtric.

Segons afirmen, la prevalença del consum de tabac en població psiquiàtrica és entre 2 i 4 vegades superior a la població general, i un 23% dels fumadors presenta algun trastorn psiquiàtric.

L'informe constata que encara que en les últimes dades hi ha xifres favorables en la lluita contra el tabac com el descens de les vendes de paquets i d'hospitalitzacions per infart associat al tabac, fumar segueix sent un greu problema de salut que mata cada dia a 24 persones a Catalunya, unes 8.600 defuncions a l'any.

El document analitza també les fortaleses assistencials i les necessitats que, segons el parer dels professionals sanitaris, els representants de l'Administració i els pacients, existeixen avui a Catalunya en el tractament del tabaquisme.

Reforçar les xarxes assistencials per treballar coordinades des de l'atenció primària, potenciar el paper del farmacèutic, disposar d'unitats específiques, comptar amb tractaments farmacològics per a les deshabituació com una cosa necessària i potenciar campanyes contra el tabac són accions que han de dur-se a terme per reduir el seu consum.

Sobre els efectes que té la llei contra el tabac, s'assegura que els principals indicadors econòmics del sector de l'hostaleria no suggereixen que tingui repercussions econòmiques negatives, i que l'obligatorietat dels espais sense fum en els locals públics genera uns guanys del benestar immediats, perquè a Espanya el nombre de no fumadors dobla al de fumadors.

stats