Especials 16/05/2012

Fernández Díaz a ETA: "Per lliurar les armes no cal diàleg, només cal la voluntat de lliurar-les"

El ministre de l'Interior respon així al comunicat de l'organització en què anuncia que ha nomenat una delegació per a un "diàleg directe" amb el govern espanyol

Joan Rusiñol
2 min
Jorge Fernández Díaz al Congrés dels Diputats

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit al Congrés que l'únic que espera d'ETA és que es dissolgui després que aquest matí l'organització hagi anunciat en un comunicat que ha enviat a France Presse que ha nomenat una delegació per a un "diàleg directe" per als governs espanyol i francès.

"El govern ni negocia ni negociarà amb una organització terrorista", ha dit Fernández Díaz en resposta a una pregunta del diputat d'Amaiur Iñaki Antigüedad. "Per lliurar les armes no cal diàleg, només cal la voluntat de lliurar-les", ha afegit.

En una intervenció molt contundent al Congrés, responent a la interpel·lació d'Amaiur, també ha subratllat que no hi haurà "ni amnistia, ni indult, ni apropament massiu de presos" si abans ETA no es dissol de forma "incondicional".

Acostament de presos

El ministre també ha negat que el govern espanyol planegi un acostament massiu de presos d'ETA amb el pla de reinserció anunciat fa uns dies. Ha sentenciat el ministre a Iñaki Antigüedad: "S'ha fet creure als presos que serien apropats o excarcerats. Estan enganyant: ni n'hi ha hagut, ni n'hi ha, ni hi haurà negociació política, ni indult, ni apropament massiu, mentre ETA no es dissolgui incondicionalment".

Antigüedad ha demanat al ministre que aclarís què entén ell per 'dissolució', i més tard Fernández Díaz ho ha aclarit: "Que anunciï que cessa l'activitat, que deixa d'existir l'organització i que desmantelli les seves estructures, això és 'dissolució'".

Segons el ministre, "és evident que ETA no vol dissoldre's incondicionalment". Per això, ha instat els polítics abertzales a traslladar aquest missatge a l'organització terrorista i a "no enganyar els presos" amb la promesa de mesures flexibilitzadores del règim penitenciari per haver cessat la lluita armada. De fet, Fernández Díaz no ha dubtat a vincular els etarres amb Amaiur. Ha subratllat la "coincidència" entre les "accions de propaganda" d'ETA amb les iniciatives parlamentàries d'Amaiur: "Semblen fulls del mateix llibre", ha afirmat.

El diputat Iñaki Antigüedad s'ha preguntat si mai el govern espanyol es refiarà dels passos que donarà ETA si ara no es refia dels verificadors internacionals. I és que el ministre de l'Interior ha dit que per saber què passa a ETA en té prou amb els informes de la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

stats