Especials 13/08/2012

El desafiament dels presos bascos desborda Interior

El govern espanyol tem que ETA presenti l'aplicació de la llei penitenciària com un triomf davant l'Estat

Joan Rusiñol
1 min
SUPORT A URIBETXEBERRIA, DINS I FORA DE LA PRESÓ
 L'esquerra abertzale s'ha mobilitzat amb concentracions de suport al segrestador d'Ortega Lara. Deu persones que s'han adherit a la vaga de fam davant de l'Hospital Donostia van explicar ahir el seu punt de vista de la situació.

MadridEl ministeri de l'Interior prova de guanyar temps en el cas Uribetxeberria, el pres d'ETA malalt terminal. Madrid ha tardat a reaccionar i ara tem que el col·lectiu de presos provi de treure'n rèdits polítics. El govern del PP fa temps que té clar que la seva prioritat, en la nova etapa del conflicte basc, és esquerdar el mur dels presos. No obstant, la gestó del cas Uribetxeberria, condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara, està provocant l'efecte contrari: els reclusos fan pinya i s'hi sumen, fins i tot, els principals dirigents de l'esquerra abertzale, com Arnaldo Otegi.

La vaga de fam que han començat més d'un centenar de presos (108 segons Institucions Penitenciàries, mentre que 420 secunden algun tipus de protesta segons el col·lectiu Herrira) està en camí de ser la principal crisi en el procés de pau.

Els jutges de vigilància penitenciària són els que ordenen els excarceraments en casos de malaltia greu perquè la llei penitenciària ho permet. Segons el comunicat mèdic que es va fer públic aquest dilluns al migdia, el pres d'ETA "continua estable". L'informe no obliga a excarcerar-lo i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha posposat la decisió. Aquest dimarts farà una setmana que està en vaga de fam.

Podeu llegir la notícia sencera a l'Ara Premium

stats