eurocopa
Especials 27/06/2012

Espanya i Portugal es juguen la final

Els equips que lideren Iniesta i Cristiano Ronaldo es tornen a veure les cares en el primer duel de semifinals de l'Eurocopa

Jordi Mestre
2 min
Xabi Alonso, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta i David Silva celebren un gol contra França

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El Donbass Arena de Donetsk és l'escenari escollit per acollir aquest dimecres (20.45 h, Telecinco) el primer partit de semifinals de l'Eurocopa 2012. Portugal i Espanya s'enfrontaran en un duel ibèric marcat pels dubtes que ha expressat l'entorn de la selecció lusitana sobre l'àrbitre escollit, el turc Cüneyt Çakır.

Antecedents

Portugal i Espanya s'han trobat en múltiples ocasions al llarg de la història. El primer duel oficial entre ambdós equips es remunta a la fase de classificació del Mundial del 1934, quan Espanya va endossar un dolorós 9-0 als lusitans en un partit disputat a Madrid. En els tornejos més recents, Portugal va eliminar la selecció espanyola a la fase de grups de l'Eurocopa 2004, en vèncer-la per 1-0; els espanyols es van venjar sis anys després, al Mundial de Sud-àfrica. Una victòria als vuitens de final va donar el pas als quarts a 'la roja' i va deixar el combinat portuguès fora de la competició. L'últim partit que van disputar ambdós equips, no obstant, va ser un amistós a Lisboa que va acabar amb una clara victòria dels locals (4-0).

Portugal

L'equip que dirigeix Paulo Bento ha anat millorant en confiança i prestacions al llarg del torneig. La bona actuació davant els holandesos i la sòlida actuació contra els txecs han ajudat a calmar els dubtes inicials i han conduït el combinat lusità a les semifinals. L'elecció de l'àrbitre de les semifinals ha aixecat, però, molta polèmica a l'entorn de la selecció: els portuguesos consideren que el turc Cüneyt Çakır no té prou experiència per dirigir el partit, i que la tria es deu als interessos de Platini, que suposadament preferiria veure una final entre Espanya i Alemanya. El seleccionador, aparentment més preocupat per la baixa d'Hélder Postiga que per assumptes extraesportius, no s'ha manifestat sobre el tema.

Espanya

El gran favorit del torneig arriba a les semifinals després d'eliminar França amb facilitat. Tot i les crítiques a Del Bosque, titllat de conservador per l'ús de la possessió com a arma principalment defensiva, el seleccionador segueix sumant victòries i apostarà de nou pel seu onze de gala per fer front a Portugal. Xabi Alonso va reafirmar la confiança de l'equip en l'estil en assegurar que no tenien cap pla especial per aturar Cristiano Ronaldo, líder de la selecció lusitana: com ocorre al Barça, mantenir una bona prestació pròpia serà, per Espanya, més important que defensar-se d'un jugador rival concret.

Alineacions probables

POR: Rui Patrício; Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao; Meireles, Miguel Veloso, Moutinho; Nani, Hugo Almeida i Cristiano Ronaldo.

ESP: Casillas; Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso; Iniesta, Xavi, Silva i Cesc.

stats