Especials 18/06/2012

Els partidaris del rescat sumen majoria en les eleccions gregues i plantegen una gran coalició

Nova Democràcia obté el 29,66% dels vots i podria formar govern amb els socialistes del Pasok (12,28%). L'esquerra de Syriza obté un 26,89%, només tres punts per sota dels guanyadors

Agències / Ara
2 min
El líder de Nova Democràcia, Antoni Samaràs, celebrant la victòria, a Atenes / Reuters

Atenes / BarcelonaEls conservadors de Nova Democràcia (ND), partidaris del rescat europeu, han guanyat les eleccions gregues i podrien formar govern amb els socialistes del Pasok. L'esquerra de Syriza, contrària a la intervenció, es queda a només 3 punts de distància. El candidat de ND, Antonis Samaràs, ha ofert la possibilitat de formar un govern d'unitat nacional. A la proposta ja s'hi ha sumat el Pasok per incrementar la pressió sobre Syriza. Els antirescat, però, ja han dit que no. "Nosaltres serem a l'oposició i pressionarem el govern amb la força que ens ha donat el poble", ha dit Alexis Tsipras, líder de l'esquerra antirescat.

Amb l'escrutini completat (100%), Nova Democràcia obté el 29,66% dels vots i podria formar govern amb el Pasok (amb un 12,28%). Aquests resultats donen a les dues formacions partidàries del rescat 162 escons (129 per a ND i 33 per al Pasok), ja que el sistema electoral grec premia el guanyador dels comicis amb un plus de 50 escons pel fet de ser el vencedor. prou diputats per tenir la majoria absoluta, de 151 diputats.

L'esquerra antirescat de Syriza, que algunes enquestes situaven com a guanyadora possible, ha obtingut un 26,89% dels vots i 71 escons.

Pel que fa a la resta de partits, els nacionalistes de dreta de Grecs Independents (escissió de Nova Democràcia) obtenen un 7,51% dels vots (20 escons). Els neonazis d'Alba Daurada L'Esquerra Democràtica (escissió de Syriza) obté un 6,26% dels sufragis (17 escons) i el Partit Comunista té una caiguda dràstica, amb només un 4,50% dels vots i 12 escons.

ARA Premium.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE