Especials 23/08/2012

L'abat de Montserrat, en contra d'Eurovegas: "El preu humà que comportaria no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic"

Josep M. Soler alerta en una carta feta pública que la construcció del complex d'oci i congressos podria suposar el foment de la prostitució, la ludopatia i el consum de drogues

Ara
2 min
L'abat de Montserrat, Josep M. Soler

BarcelonaL'abat de Montserrat, Josep M. Soler, és completament contrari a la construcció al complex d'oci i congressos Eurovegas, ja que considera que podria comportar el foment de la prostitució, la ludopatia i el consum de drogues.

En una carta feta pública aquest dijous, Soler afegeix que la societat no pot exposar "a estils de vida i de convivència que van contra els valors que no sense dificultats procurem comunicar a les noves generacions, com són el el treball abnegat, l'esforç per obtenir resultats positius, l'amor a la terra, el respecte a la persona, la solidaritat o la creativitat artística i empresaria ".

El "preu humà" que comportaria la creació del complex de joc Eurovegas, ha assegurat, "no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic", ja que podria comportar el foment de la prostitució, la ludopatia i el consum de drogues

Les paraules de l'Abat de Montserrat, un càrrec eclesial que tradicionalment ha tingut un gran ascendent en la societat catalana, arriben dies abans que el magnat nord-americà Sheldon Adelson prengui una decisió sobre la ubicació del complex, pel qual competeixen Barcelona i Madrid, i que ha generat un fort debat entre defensors i detractors. Las Vegas Sands farà pública la ubicació durant la primera quinzena de setembre.

"No podem afavorir pràctiques que portin a la degradació de la dignitat de les persones o les que aboquin a agredir la seva salut corporal i psicològica", afegeix l'abat.

El religiós assenyala que és ben sabut que el món del joc és "vidriós" i que sol tenir aparellat el foment de la ludopatia, la difusió de les drogues, la presència de la prostitució i, fins i tot, el tràfic de persones.

En aquest sentit, Soler indica que l '"única sortida sostenible" a la crisi s'aconseguirà generant una nova cultura fonamentada "en un humanisme que torni a donar a la societat els valors que han sostingut i han fet progressar la dignitat de les persones i la convivència veritablement democràtica".

L'abat, que ha fet aquesta "valoració moral" després de conèixer les postures dels especialistes tant en temes econòmics, com socials o mediambientals, insisteix que no creu que aquests valors estiguin reflectits en projectes com Eurovegas, i reconeix que no l'estranyen les "suspicàcies" que el complex ha generat en determinats sectors, inclosa l'Església.

"Tot es resumeix en aquestes preguntes: volem que Catalunya sigui un centre mundial del joc? Quant costa? La possible creació d'uns llocs de treball assegura la transparència ètica de tot el que comporta", es qüestiona el religiós.

Soler subratlla que l'Evangeli "ensenya quins són els camins i els mitjans per a un autèntic desenvolupament humà" i que "aportar a la reflexió pública és una manera de servir la societat i contribuir a dinamitzar-la per bé dels ciutadans i d'una economia centrada en la persona humana i el seu desenvolupament harmònic".

També des de l'àmbit de l'Església, el 20 de juny, el bisbat de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) va fer públic el seu rebuig a aquest projecte i va cridar a no deixar-se "enlluernar per resplendors que acaben sent miratges buits".

stats