REPÀS D'ESTIU
Especials 30/07/2012

La família més ecològica

Receptes per estalviar a casa sense fer grans inversions de diners ni de temps

Auri Garcia Morera
4 min
La família més ecològica

TarragonaPatricia Midori és una brasilera d'origen japonès que viu als afores de Tarragona i treballa com a responsable de màrqueting d'una gran empresa de la zona. En el seu temps lliure, però, exerceix d'entusiasta ecologista. A través del blog Ecologiafacil.com, i també donant exemple a casa seva. Tot un model de casa sostenible que, segons la Patricia, no exigeix grans inversions ni de diners ni de temps. "A mi i al meu marit, que també té una feina convencional, ens agraden molt i ens preocupen molt aquests temes, i vam descobrir que és molt senzill fer-ho", assegura Midori. "Tot depèn de les prioritats de cadascú, els caps de setmana jo prefereixo estar una hora a l'hort que estar una hora en un centre comercial", afegeix.

A banda de cultivar les verdures i hortalisses que consumeixen, la Patricia i el seu marit tenen dues gallines de les quals treuen molt rendiment, i es preocupen molt per l'eficiència energètica a l'hora d'escalfar la casa o de mantenir fred el menjar, entre altres mesures de sostenibilitat casolana.

Això ha fet que els hagin seleccionat entre les cinc famílies més sostenibles de l'Estat, en una acció promocional del grup empresarial Unilever. Una acció que Midori, en un post al seu blog, considera que "va en la bona direcció", tot i que adverteix que "s'ha de separar el gra de la palla" perquè altres empreses "s'aprofiten de la moda ecològica per facturar més".

Sumar petites mesures

Unilever, que s'ha associat amb entitats com Oxfam i Unicef per crear la seva pròpia fundació dedicada a la sostenibilitat, va posar en marxa el concurs de llars sostenibles amb la intenció de conscienciar la població en la matèria. Asseguren que cada família es pot estalviar uns 200 euros l'any amb petites mesures, i que la suma d'aquests petits esforços pot tenir un impacte molt gran.

Per exemple, canviar les bombetes normals per leds d'alimentació solar suposa un estalvi de 17 euros l'any que, multiplicat per 46 milions d'habitants, significaria un estalvi de 782 milions a tot l'Estat. Reciclar l'aigua d'un aquari per regar les plantes pot servir per estalviar uns 240 litres cada any. Si els 17 milions de llars de tot l'Estat estalviessin aquesta quantitat, sumarien l'equivalent a 1.632 piscines olímpiques plenes fins dalt.

Ana Palencia, encarregada de responsabilitat social corporativa d'Unilever Espanya, va explicar en l'entrega dels premis del concurs que "les petites accions són les que marquen la gran diferència". Una visió a la qual Midori hi va afegir una pinzellada de preocupació: "Si no fem les coses bé, d'aquí 50 anys tindrem un planeta devastat".

'Fabricar' aigua com l'envasada

"L'aigua de l'aixeta no em fa gaire gràcia, ja que pot tenir substàncies que no són bones per a la salut", explica Midori. L'envasada, però, té un cost econòmic important i, a més, un impacte en el medi ambient per la utilització dels envasos. La solució que van trobar ella i el seu marit és una màquina destil·ladora que funciona amb vapor i que fabrica aigua igual de bona que l'envasada. "De gust és excel·lent, una passada, la gent ens pregunta de quina marca és", diu la Patricia. "A més, d'aquesta manera tenim garantit que és pura, i amb un cost molt baix", afegeix. Segons els seus càlculs, la inversió els ha sortit a compte: l'aigua, que també utilitzen per cuinar, els surt a només 10 cèntims el litre.

Dues gallines que donen per a molt

La Patricia i el seu marit tenen dues gallines que ponen dos ous cada dia. "I això que estem a l'hivern i, teòricament, baixa la producció". D'aquesta manera, en tenen de sobres per a ells i no paren de regalar-ne a tothom. A més, a finals d'any treuen tota la terra barrejada amb restes d'excrements, que els serveix d'adob per a l'hort. Per acabar, les gallines els serveixen per desfer-se de la brossa orgànica. "El més interessant és que elles, amb això, complementen la seva alimentació", explica Midori. Tot i que reconeix que els han de comprar pinso en una botiga, assegura que surt a compte. Com a premi, quan les dues gallines actuals deixin de pondre ous, les deixaran "gaudir de la jubilació".

Hort propi sense esforç

La família és autosuficient pel que fa a verdures i hortalisses gràcies al seu hort, en què fan servir un mètode ecològic que s'anomena parades en crestall. "D'aquesta manera sabem el que hem tirat, ja que amb això no hi ha gaire transparència", diu Midori, i assegura que no costa gaire esforç: "Fa setmanes que ni me'l miro, i va fent".

Escampar l'escalfor

Patricia Midori presumeix que, en calefacció, s'estalvien entre 400 i 500 euros l'any. El secret és combinar una estufa de llenya amb un ventilador que escampa l'escalfor per tota la casa. Per complementar-ho, a les nits i a primera hora del matí utilitzen un calefactor d'escalfor blava a l'habitació, i calefactors amb temporitzador al lavabo i la cuina.

Eficiència en obrir la nevera

Tots els electrodomèstics de la casa són de classe energètica A. A més, a casa de la Patricia es prenen la molèstia de fer que en obrir la nevera s'escapi el mínim de fred possible. "Quan la tanques, veus que s'encén el motor per recuperar tot el fred perdut, i és clau obrir-la molt poc temps", diu Midori. Tenen dos trucs per aconseguir aquest objectiu: guardar els aliments agrupats per menús, i així poder-los treure tots de cop, i separar ja d'entrada tots els productes que es compren agrupats però que es consumeixen individualment. Per exemple, els iogurts.

Aprofitar la pluja

A més de fabricar la seva pròpia aigua per beure, la Patricia té dipòsits per aprofitar l'aigua de la pluja, que serveix per regar l'hort. "En tot l'hivern, l'hort no ha begut ni una gota d'aigua de l'aixeta", destaca Midori. "I potser ens va costar 250 euros entre tot". Diu que ho van fer "per satisfacció i coherència" però que, a més, surt a compte.

stats