SOCIETAT
Especials 30/03/2012

Felip Puig: "Ahir hi va haver l'expressió de violència urbana més gran que hem tingut mai a Catalunya"

Els delinqüents urbans passen a ser la prioritat en la política de Seguretat de la Generalitat

Laura Díaz-roig
2 min
Aldarulls al centre de Barcelona durant la jornada de vaga general

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El conseller d'Interior, Felip Puig, vol reformes legals i més recursos per als Mossos per evitar que es repeteixin els aldarulls d'aquest dijous al centre de Barcelona durant les protestes de la vaga general. En concret, Puig ha anunciat que demanarà la creació d'un grup de treball "multidisciplinari" al Parlament que estudiï una reforma legal del Codi Penal i que revisi el marc del sistema de seguretat per poder actuar amb més contundència contra la violència urbana. "Ahir hi va haver l'expressió de violència urbana més gran que hem tingut mai a Catalunya", va dir.

Puig ha anunciat també que la violència urbana, ara més que mai, passa a ser la prioritat de la política de Seguretat de la Generalitat.

Els incidents a Barcelona van acabar amb 54 detinguts, 20 dels quals tenen antecedents i 4 són menors, i 80 ferits. "Vam tenir dues vagues: una vaga dels ciutadans i una altra de salvatge, de violència urbana”, ha dit el conseller en una roda de premsa per fer balanç dels incidents d'aquest dijous. "Ja n'hem tingut precedents, i això és una mostra del que ens trobarem en els propers temps", ha advertit.

Puig ha admès que, per primera vegada en 16 anys, els Mossos van fer servir gasos lacrimògens i pots de fum per dispersar els violents, uns recursos que ha qualificat de "proporcionals" respecte al nivell de violència urbana a la qual "van haver de fer front els agents", ha subratllat el titular d'Interior. Puig ha situat aquests mètodes com "estratègies" que s'utilitzen a altres punts d'Europa, i que en un context de "violència extrema" com el d'ahir "es van haver d'utilitzar", ha conclòs Puig. "Els grups violents van trobar ocasió per posar en pràctica noves estratègies. Són més, més violents i més ben organitzats", diu el conseller, que ha assegurat que pretenien situar Barcelona en un escenari similar al de Grècia.

El conseller d'Interior ha explicat que durant la jornada d'ahir es van desplegar 9.385 agents dels Mossos d'Esquadra –aproximadament el 60% del cos–, que es van situar "per prevenció" als centres neuràlgics del país. Puig ha assegurat que Catalunya disposa d'un sistema policial "cada cop més excel·lent", que gaudeix de "reconeixement internacional" pel seu nivell de formació i la bona praxis en "les actuacions", ha conclòs.

A banda de la reforma del Codi Penal, Puig també ha anunciat que impulsarà una "línia de reflexió" amb els grups parlamentaris, des d'un punt de vista "més sociològic", que revisi la "permissivitat" d'alguns "agents" de la societat. A més, també ha avançat que treballarà per buscar una millor coordinació entre el departament d'Interior, els Mossos d'Esquadra, la Fiscalia i el cos judicial per "garantir la independència de les institucions" i donar una resposta "millor" als fenòmens de "violència urbana".

stats