Especials 21/02/2012

Detinguts dos presumptes etarres aquesta matinada a Guipúscoa

S'eleven a dotze els detinguts per presumpta relació amb ETA des del cessament definitiu de la violència, el passat 20 d'octubre

Efe
2 min

Sant SebastiàLes detencions de dos presumptes membres d'ETA aquesta matinada a Guipúscoa eleven a dotze el nombre de detinguts per suposada vinculació amb l'organització terrorista des que va anunciar el cessament definitiu de la violència, el passat 20 d'octubre.

La primera operació després del comunicat d'ETA es va produir el 28 d'octubre, quan va ser detingut a Bèlgica el suposat etarra Ventura Tomé Quiroga, sobre el qual hi havia una euroordre dictada per l'Audiència Nacional per presumpta relació en diversos atemptats en els anys 80.
 En el mateix dispositiu també es va detenir a Bèlgica Javier Aguirre Ibáñez, que compartia pis amb Ventura Tomé.

El 12 de desembre del 2011 la policia francesa va detenir a Baiona Josu Ezparza, presumpte membre d'Ekin i considerat per les forces de seguretat com l'aparell polític d'ETA. Un dia després van ser detinguts a Saint Jean de Pied de Port Julen Mujika Andonegi i Ihintza Oxandabaratz.


El següent cop contra ETA va ser el 14 de gener al centre de França, quan la policia gal·la va detenir Jon Etxebarria Oiarbide –un dels noms més buscats–, juntament amb Íñigo Sancho Marco i Rubén Rivero Campo. Fonts de la lluita antiterrorista van vincular Etxeberria Oiarbide amb el tiroteig del 16 de març del 2010 en el qual va perdre la vida el policia francès Jean-Serge Nérin. Aquestes tres detencions van ser les primeres des de la presa de possessió de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol.

El 25 de gener la policia francesa va arrestar a la localitat bascofrancesa d'Urrugne el presumpte membre d'ETA Ernesto Prat Urzainki, inclòs a la llista dels terroristes més buscats des del 2008, segons va confirmar el ministeri de l'Interior.

A més d'aquestes nou detencions, la policia ha detingut al País Basc tres persones més perquè compleixin les condemnes imposades pels tribunals.

El passat 2 de desembre es va detenir a Sant Sebastià l'exportaveu de la il·legalitzada Askatasuna Oihana Agirre García, després que el Tribunal Suprem confirmés la pena de vuit anys de presó per integració a ETA que li havia imposat l'Audiència Nacional.

Vint dies després es detenia, també a la capital donostiarra, Alberto González Etxebarria. Inicialment, l'Audiència Nacional l'havia condemnat per un delicte de col·laboració amb ETA a sis mesos de presó que el Tribunal Suprem va rebaixar a dos anys i mig.

Finalment, el 9 de febrer la policia va detenir a Bilbao Patxi Gómez López, col·laborador del comando Bizkaia d'ETA als anys 80 i que estava reclamat per l'Audiència Nacional des del 2009, després que el Tribunal Suprem li revoqués la llibertat provisional i ampliés la condemna a deu anys.

stats