Especials 12/09/2013

ETA, disposada a començar a lliurar les armes abans de Nadal, segons Efe

En paral·lel, el col·lectiu de presos de la banda obrirà la via perquè els reclusos s'acullin a mesures individualitzades. L'organització farà un inventari d'armes, explosius i zulos

Efe
3 min

MadridETA té intenció de començar a lliurar les armes abans de Nadal, segons han explicat fonts coneixedores del procés a l'agència Efe. En paral·lel a aquest anunci, el col·lectiu de presos de la banda (EPPK) farà una declaració obrint la via perquè els seus reclusos s'acullin a mesures individualitzades.

Segons la informació de què disposen experts que coneixen aquests moviments, l'organització terrorista té previst difondre un comunicat abans que acabi l'any en què previsiblement anunciarà que obre el seu procés de desarmament, un procés que serà "lent" i verificat per un organisme internacional.

En aquesta declaració, apunten les fonts, la banda oferirà un "inventari" de les armes, explosius i zulos de què disposa, tot i que previsiblement no dirà ni com ni quan farà l'entrega "ordenada".

ETA no comptarà amb Madrid

Les fonts asseguren que ETA no comptarà amb el govern espanyol per al procés de desarmament perquè creuen que és una "via tancada". Tampoc comptarà amb les institucions basques com en un principi estava estudiant, sinó amb un organisme internacional "independent" que es converteixi en "notari" del desarmament.

Les fonts apunten que la banda farà aquest pas perquè no pot quedar-se per més temps immòbil i callada davant els seus presos i el seu entorn polític que "necessita" aquest escenari dos anys després que anunciés el cessament definitiu de la seva activitat i abans de les cites electorals que se celebraran a partir de la primavera del 2014.

A més, entenen que ETA ja és plenament conscient que és inviable la via de negociar amb el govern espanyol beneficis penitenciaris col·lectius supeditats a un lliurament d'armes, una situació que, segons les fonts, també té assumida l'Esquerra Abertzale, que busca altres alternatives.

El paper de l'anomenat fòrum social

Una d'aquestes alternatives és el Fòrum Social per a l'Impuls del Procés de Pau impulsat per Elkarri, Bake Bidean i experts internacionals participants. El fòrum es va reunir el mes de març passat.

El desarmament, la reinserció dels presos de manera individual un cop reconegut el dany causat, la posada en llibertat de reclusos greument malalts i la fi de la dispersió figuren entre les dotze recomanacions dirigides a tots els agents implicats en la gestió de la fi del terrorisme.

ETA va avançar al juliol en un comunicat que enviaria les seves aportacions al fòrum social, cosa que té previst fer en les pròximes setmanes i abans que acabi l'any.

La seva resposta, asseguren els experts consultats, pot anar en la direcció que els promotors aconsellen. És a dir, reconèixer el dany causat i, previsiblement, obrir la porta perquè els presos es comencin a acollir a beneficis penitenciaris individualitzats fins ara no sol·licitats per alguns reclusos per no sortir de la doctrina marcada.

Dates claus

Per "orquestrar" el nou escenari i preparar el "clima" favorable perquè es produeixin els dos moviments, l'esquerra abertzale, asseguren les fonts, té posada la mirada les pròximes setmanes en tres actes.

El primer es farà a Mèxic els dies 16 i 17 de setembre. Personalitats llatinoamericanes donaran el seu suport al procés de pau. A l'octubre, el govern de Bildu a Sant Sebastià organitzarà una conferència internacional d'alcaldes sobre la pau a Aiete i també un seminari sobre processos de transició lligats a les dictadures.

Tampoc cal oblidar un nou element que pot canviar l'escenari per als presos: el dictamen del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg sobre la doctrina Parot, que en cas de ser derogada podria suposar la sortida de la presó de més de mig centenar d'etarres.

Les fonts consultades tenen clar que no hi ha marxa enrere en la decisió d'ETA de posar fi a la violència i que els propers mesos són claus per impulsar un procés que està aturat des de fa mesos.

stats