MÓN
Especials 31/03/2011

El govern del Japó clausurarà el complex de Fukushima

La planta podria enterrar-se en sorra i formigó, com va passar a Txernòbil. El primer ministre, Naoto Kan, es planteja també abandonar el pla per construir noves centrals d'aquí al 2030

Redacció
1 min
El primer ministre nipó, Naoto Kan / AFP

BarcelonaEl govern del Japó tancarà totalment la central nuclear de Fukushima, segons informa l'agència de notícies nipona Kyodo. Ho ha anunciat el líder del Partit Comunista del país, Kazuo Shee, que s'ha reunit avui amb el primer ministre, Naoto Kan. El cap de l'executiu japonès també revisarà i es planteja abandonar el pla estatal per construir més centrals d'aquí al 2030 i aconseguir que la meitat de l'energia del país provingui dels àtoms.

Kan ha explicat que la societat no entendria que el complex nuclear de Fukushima, que s'ha convertit en la font d'un malson que ja dura gairebé quatre setmanes, no es clausurés per posar-la fora de servei. El portaveu de l'executiu, Yukio Edano, ja havia insinuat que aquest seria el final per a la planta afectada pel greu terratrèmol del dia 11 i el posterior tsunami.

L'empresa propietària de la central, Tepco, va explicar ahir que desmantellaria quatre dels reactors de la central per “les condicions objectives” que hi tenen lloc. Aquestes unitats han perdut la funció de refrigeració i han filtrat material radioactiu a l'aire i al mar. La decisió del govern del país, però, va més enllà i obre la porta a la solució que es va fer servir a Txernòbil el 1986, que va consistir a soterrar els reactors en una capa de sorra i formigó que evitaria noves filtracions.

stats