MÓN
Especials 28/03/2011

El govern japonès creu que a Fukushima hi va haver una fusió parcial

El portaveu, Yukio Edano, creu que l'alta radiació detectada al segon reactor del complex està causada per barres de combustible foses. L'executiu demana als habitants de la zona evacuada que no tornin a casa

Redacció
1 min
Un operari revisa el nivell de radiació a l'entorn de Fukushima / EFE

BarcelonaEl govern del Japó ha fet saltar novament les alarmes nuclears en atribuir l'alta radiació detectada a les aigües que envolten la malmesa central de Fukushima a una fusió parcial dins el reactor número 2 del complex. "La radiació sembla haver vingut de barres de combustible parcialment foses que han estat en contacte amb les aigües que s'utilitzen per refredar el reactor", ha dit el portaveu del gabinet nipó, Yukio Edano, que ha demanat als habitants de la zona evacuada al voltant del complex que no tornin a casa. Diumenge, el govern nipó examinava la possibilitat de deixar que aquests ciutadans poguessin recollir les seves coses, però les noves informacions els han fet reconsiderar la decisió.

Edano ha considerat "inacceptable" la gestió de la informació que està realitzat Tepco, l'operadora de la planta, durant la crisi nuclear. Ahir, l'empresa va informar que els nivells de radioactivitat eren 10 milions de vegades superiors als normals, però en realitat eren 100.000 cops més alts. "Desafortundament no tenim un calendari concret en aquest moment que ens permeti dir quants mesos o anys ens durà aturar la crisi", ha dit el vicepresident de Tepco, Sakae Muto.

Des que fa dues setmanes, el terratrèmol i el posterior tsunami afectessin el complex de Fukushima, els enginyers han estat batallant per controlar els sis reactors de la central. Focs, explosions i filtracions radioactives han obligat a suspendre en diverses ocasions les tasques per evitar una fusió nuclear. Sense que els progressos acabin de ser clars, les autoritats nipones semblen resignades a afrontar una lluita llarga contra la pitjor crisi atòmica del país.

stats