CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 23/03/2011

Tòquio demana als nens que no beguin aigua de l'aixeta

S'han trobat nivells més alts del normal en una depuradora del nord de la capital. Ja hi ha 24.000 morts o desapareguts. La catàstrofe costarà 217.400 milions d'euros

Agències
2 min
Japó víctimes

TòquioEl govern metropolità de Tòquio ha aconsellat els nens que no beguin aigua de l'aixeta després que s'hagin trobat nivells de iode radioactiu més alts que els límits aconsellables per al consum en els menors.

La radiació s'ha trobat en una depuradora d'aigua al nord de la capital.

L'anunci arriba en un moment en què diversos països d'arreu del món estan establint restriccions a la importació de menjar japonès. De fet, el mateix govern del Japó ha endurit els controls per determinar que la verdura que prové de la regió on hi ha instal·lada la central nuclear Fukushima no està contaminada. Els Estats Units han estat el primer país que ha decidit bloquejar els productes de la zona afectada per la radiació. Aquest dimecres ha anunciat que no permetrà l'entrada al país de llet, vegetals i fruites de les regions pròximes a la planta Fukushima.

El menjar suposa l'u per cent de les exportacions japoneses globals, segons dades del Banc Mundial.

A la Xina també es controla la importació japonesa per examinar que no hi hagi radiació, per bé que no s'ha bloquejat la importació. Passa el mateix a Hong Kong, on s'ha estat controlant tot el menjar fresc que arribava del Japó des del 12 de març.

Corea del Sud, en canvi, està considerant "activament" prohibir la importació de productes d'alimentació provinents de Fukushima i de tres prefectures pròximes per la preocupació que els causa la possible contaminació radioactiva. Així ho recull l'agència Yonhap aquest dimecres, una informació corroborada per l'Agència dels Aliments del país, que ha dit que la decisió sobre si es prohibeixen o no aquest tipus d'importacions es prendrà "tan aviat com sigui possible".

A Taiwan, les autoritats han advertit els seus pesquers que no treballin a aigües japoneses, després que s'hagi detectat radiació a la costa pròxima a la planta nuclear Fukushima. A més es controlarà la pesca de tots els vaixells que tornin d'aquelles aigües i es destruirà qualsevol captura amb més radioactivitat de la permesa.

Pèrdues milionàries

D'altra banda, el govern japonès ha fet una primera estimació del cost econòmic de la catàstrofe. 217.400 d'euros, segons el ministre d'Economia. És la xifra que costarà arranjar carreteres, cases, fàbriques i altres infraestructures, però no preveu les pèrdues d'activitat econòmica pels talls d'energia o els costos creixents que està causant la planta nuclear.

24.000 morts o desapareguts

L'últim balanç de víctimes del terratrèmol i del tsunami posterior ja és de 24.000 morts o desapareguts al Japó.

stats