POLÍTICA
Especials 22/06/2012

Sáenz de Santamaría: “Otegi ha de complir la condemna íntegra”

El govern espanyol advoca per mantenir el compliment íntegre de condemnes en els casos relacionats amb el conflicte basc. Arnaldo Otegi i Rafael Díez Usabiaga han recorregut la seva condemna davant el Constitucional. Santamaría evita respondre sobre si s'ha de suprimir el TC, com va plantejar Aguirre

M.colomer
2 min

BarcelonaEl govern espanyol no vol que el líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi surti de la presó –on compleix condemna pel suposat intent de refer Batasuna– sense haver complert íntegrament la pena, malgrat la legalització de Sortu i el procés de normalització política basca. Així ho ha manifestat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que, això sí, ha deixat clar que aquesta és una decisió que ha de prendre la justícia.

En roda de premsa després de la reunió del consell de ministres, Sáenz de Santamaría ha reconegut que el govern espanyol hauria preferit que es mantingués el criteri del Suprem i no es legalitzés Sortu, el primer partit de l'esquerra abertzale que rebutja explícitament la violència, inclosa la d'ETA.

Però a l'entorn de Sortu, aquest divendres tenien el mateix valor els silencis que les paraules. Així, la vicepresidenta ha evitat respondre a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que aquest dijous ha plantejat la supressió del Constitucional per convertir-lo en una sala del Suprem. Això sí, ha donat a entendre que el govern no comparteix aquesta posició assegurant que PP i PSOE treballen per “abordar la renovació del TC i enfortir-lo” amb magistrats amb el mandat renovat. D'aquí a una setmana expira el termini que es van marcar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, per pactar la nova composició de l'alt tribunal.

Enfortir el TC, no suprimir-lo

Sáenz de Santamaría tampoc ha volgut respondre si la renovació del Constitucional s'ha retardat a l'espera que resolgués amb majoria progressista el recurs de Sortu, i, de rebot, no cremar d'entrada el nou tribunal. A més, ha criticat que Rubalcaba digui ara que la legalització de Sortu és positiva per a la resolució del conflicte basc, quan mentre governava va instar el Suprem a il·legalitzar el partit abertzale.

stats